Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJETI ZARAZA Mještani Križovca ne žele koristiti vodu iz javnog gradskog vodovoda

Unatoč bakterijama i dalje piju vodu iz seoskog bunara

28.01.2009.
u 15:15

Iako je u gradnju vodovoda u Križovcu uloženo više od dva milijuna kuna, a ugovore o priključeno potpisalo 150 od 200 kućanstava vodu iz javne mreže koristi svega trideset mještana!

Nije prema pravilniku
Procjena je to predsjednice Mjesnog odbora Krišovca Danice Kovačić, koja je - ne želeći se dovesti u situaciju da mora odgovarati za zdravlje mještana u slučaju pojave zarazne bolesti - dala na analizu uzorak vode iz lokalnog bunara koji koristi većina mještana.

- Pokazalo se da voda nije za piće jer ne odgovara odredbama pravilnika o zdravstvenoj zaštiti o ispravnosti vode za piće zbog fizikalno-kemijskog i mikrobiološkog nalaza. Dakle, voda se ne bi smjela koristiti za piće nego samo za druge potrebe - kaže D. Kovačić, koja je nakon sastanka Mjesnog odbora svakom kućanstvu dostavila fotokopiju rezultata analize koja je pokazala u vodi povećan broj koliformnih bakterija! Zanimljivo je što Križovec, vjerojatno još od sedamdesetih godina, ima svoj lokalni vodovod koji se napaja vodom iz mjesnog bunara.

Za tu vodu plaćaju svega 30 kuna mjesečno, bez obzira na potrošenu količinu. Zato su se i protivili gradnji gradskog vodovoda za korištenje kojeg moraju platiti 4000 kuna naknade za priključenje i još 3500 kuna za priključak. Nakon toga plaćali bi, dakako, i potrošenu vodu prema cjeniku Međimurskih voda.

- Nama gradski vodovod ne treba! Ako je voda bila dobra desetljećima i nitko se nije otrovao, ne znam zašto sad odjednom ne valja!? - ljutio se starac kojeg smo zatekli u Križovcu.

Protiv zatvaranja
Mještane je osobito ogorčila najava da će se nakon gradnje gradskog vodovoda mjesni - zatvoriti. No, vodu piju na vlastitu odgovornost.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije