Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reakcije

UN: Želimo znati tko je kriv. Napad na bolnicu i liječnike je ratni zločin

United Nations Secretary General Ban Ki-moon addresses attendees during the 70th session of the United Nations General Assembly at the U.N. Headquarters in New York, September 28, 2015.  REUTERS/Mike Segar
Foto: Reuters/ PIXSELL
05.10.2015.
u 06:30

Američki predsjednik Barack Obama kazao je da je najvjerojatnije riječ o tragičnom slučaju te izrazio sućut obiteljima

Američki predsjednik Barack Obama kazao je da je zračni udar, koji su u subotu najvjerojatnije izvele američke koalicijske snage, prilikom kojega je ubijeno najmanje 19 zaposlenika i pacijenata bolnice u Kunduzu na sjeveru Afganistana, među kojima i troje djece, "tragični slučaj" i da će Pentagon provesti "potpunu istragu" te je izrazio sućut obiteljima stradalih.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki Moon osudio je zračne udare koji su doveli do smrti i ranjavanja medicinskog osoblja i bolesnika u bolnici Liječnika bez granica, napominjući da su bolnice i bolničko osoblje zaštićeni humanitarnim pravom te je pozvao na "neovisnu istragu kako bi se osiguralo da se odgovara" za to djelo. Američka vojska priznala je izvođenje vojne operacije "u blizini" bolnice tijekom koje su gađani talibanski pobunjenici koji su pucali na vojno osoblje. Napad dogodio dok su trajale borbe između afganistanske vojske i talibana koji su zauzeli grad Kunduz.

Udruga Liječnika bez granica zatražila je "potpunu i transparentnu istragu" tvrdeći kako su podatke o lokaciji bolnice dali nekoliko puta i koalicijskim snagama i afganistanskoj strani u posljednjih nekoliko mjeseci. Isto tako tvrde da je bombardiranje trajalo "više od pola sata" nakon što su afganistansku i američku vojsku obavijestili o napadu na bolnicu. UN-ov visoki povjerenik za ljudska prava Zeid Raad al-Husein zatražio je istragu istaknuvši da "bombardiranje bolnice može biti ratni zločin dokaže li sud da je bio planiran".

>> Bashar al-Assad: Spreman sam otići s vlasti ako će to riješiti stanje

Komentara 15

Avatar nekakav
nekakav
07:27 05.10.2015.

ne može napad na bolnicu u afganistanu, koji je totalno pod kontrolom amerikanaca, biti greška. amerikanci imaju jako puno problema sa ciljanjem. većina njihovih 'uspjeha' su uništavanje kolona svatova, autobusa sa radnicima, a posebno su se uvježbali u gađanju automobila,a, u kojima se voze teroristi. niti im znaju imena, tko su i što su, ali eto, unišili vozilo koje je prevozilo ljude za koje su imali informaciju da su teroristi, novačili i slično. bez ijednog dokaza. što je to nego terorizam i to državni? ali ne, mediji o tome šute. bitno je ruse napadati, jer je eto bilo žrtava i među civilima u ruskim napadima u siriji. ali amerikanci kad pobiju civile, liječnike? to je onda kolateralna šteta. to nisu ljudi.

SN
snajpa
06:51 05.10.2015.

"Moze biti ratni zlocin ako je napad bio planiran" Pa valjda se treba uzet u obzir sta je META i sta se nalazi oko nje! Znaci, da se "slucajno" pogodi bolnica, brana, nasip, nuklearna postavljenja, instalacije sa kemikaliama opasnih po zivot i okolis i ako se ne moze dokazat da je to bio planirani cilj, nikome nista i nitko ne odgovara...

DI
Diosiario
20:11 05.10.2015.

Što ti želiš znati tko je kriv? HV baci 300 granata na legitimne vojne ciljeve u Kninu od čega 95% pogodi cilj a preostalih 5% granata ne ubije niti jednog jedinog civila, i to tvoj UN-ov sud na suđenju istražuje kao "nezakonito granatiranje" i to u sklopu udruženog zločinačkog poduhvata kojem je na čelu predsjednik države, doktor Tuđman, jer je on vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske. Zašto vi sad ne slijedite svoja vlastita načela, dovedete te koji su zapovjedili napad, nazovete to udruženim zločinačkim poduhvatom kojem je na čelu američki predsjednik Obama, jer je on vrhovni zapovjednik američke vojske? Gdje je nestala dosljednost? Kome ćete vi prodavati priče o humanosti, vladavina prava, demokraciji i svemu ostalom, vi crni, žuti i zeleni vragovi koje je Tuđman prokljuvio prije 25 godina i raskrinkao u govoru u zračnoj luci Zagreb prije 20 godina?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije