Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ERDOGANOVA INICIJATIVA

UN usvojio zahtjev: Turska je od danas i službeno preimenovana

Turkish President Erdogan speaks during a ceremony at the Golcuk Naval Shipyard
Foto: TURKEY'S PRESIDENTIAL PRESS OFFI
1/3
02.06.2022.
u 21:27

UN kaže da je promijenio naziv države čim je ovaj tjedan primio službeni zahtjev

Turska će od danas u UN-u biti poznata kao Türkiye, nakon što je ta svjetska organizacija usvojila službeni zahtjev Ankare, prenosi u četvrtak BBC.

Od nekoliko međunarodnih organizacija zatražit će se da promijene ime države u sklopu inicijative koju je prošle godine pokrenuo turski predsjednik Tayyip Erdogan.

Naziv Türkiye "predstavlja i izražava kulturu, civilizaciju i vrijednosti turske nacije na najbolji način", rekao je Erdogan u prosincu prošle godine.

UN kaže da je promijenio naziv države čim je ovaj tjedan primio službeni zahtjev.

Većina Turaka već svoju zemlju poznaje kao Türkiye. Ipak, jako se puno koristi anglizirani oblik Turkey, uključujući i u samoj zemlji.

Državna televizija TRT je u prosincu navela "nelaskave" konotacije naziva Turkey u engleskom jeziku, navodeći da se ili odnosi na "veliku pticu koja potječe iz Sjeverne Amerike" ili "kad nešto jako pođe po zlu". Turkey na engleskom jeziku znači puran.

>> VIDEO Ukrajinci presreli razgovor ruskih pukovnika: 'J***** Putine. Udri Kijev, učini to!'

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
07:07 03.06.2022.

Neka sada uvede i arapsko pismo.

ER
erosaonogasvijeta
03:44 03.06.2022.

Turkeystan

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije