Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

UN pozdravio odluku SAD-a o zatvaranju Guantanama

23.01.2009.
u 07:48

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay u četvrtak je pozdravila odluku nove američke administracije o zatvaranju zatočeničkog centra u mornaričkoj bazi Guantanamo na Kubi, kao i odluku o zabrani metoda ispitivanja zatočenika koje su u suprotnosti s međunarodnim pravom.

- Činjenica da je predsjednik Barack Obama dao tako visoki prioritet zatvaranju Guantanama i uspostavi sustava zaštite temeljnih prava zatočenika izuzetno je ohrabrujuća - rekla je Pillay, a prenosi UN-ova služba za medije.

Visoka povjerenica UN-a također je pozvala na preispitivanje američkog pristupa zatočenima u inozemstvu, u zemljama kao što su Afganistan i Irak, kao i praksi izvansudskog transfera osoba iz jedne zemlje u drugu, da bi se osiguralo poštovanje međunarodnog prava.

- SAD je u prošlosti bio snažan pobornik međunarodnoga humanitarnog prava i to je jedan od razloga zašto je režim uspostavljen u Guantanamu smatran tako štetnim - kazala je Pillay.

- Waterboarding (simulirano pogubljenje utapanjam) i drugi oblici ispitivanja koji se mogu izjednačiti s mučenjem, dugotrajna zatočenja bez suđenja ili odgovarajućeg sudskog preispitivanja te izvansudski transfer osoba u inozemstvu, to su sve zastranjivanja koja se nikada nisu trebala dogoditi - naglasila je visoka povjerenica UN-a za ljudska prava.

Američki predsjednik Obama u četvrtak je potpisao izvršne uredbe o zatvaranju Guantanama u roku od godinu dana, preispitivanju prakse zatočenja osumnjičenih za terorizam i razmatranju pojedinačnih predmeta oko 245 sada zatočenih u Guantanamu. Također je naložio zatvaranje mogućih tajnih zatočeničkih centara CIA-e u drugim zemljama, te CIA-i propisao da mora poštovati pravila ispitivanja zatočenika iz terenskog priručnika američke vojske, koji zabranjuje mučenje i prisilu.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije