Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIHVAĆENA REZOLUCIJA

UN opet tražio hitan prekid vatre u Gazi, pogledajte kako je ovoga puta glasala Hrvatska

GLASOVANJE U UN-U
Reuters
Autori: Hina, Večernji.hr
12.12.2023.
u 23:33

Rezolucije Opće skupštine nisu obvezujuće, ali imaju političku težinu.

Ujedinjeni narodi u utorak su zatražili trenutačni humanitarni prekid vatre u ratu Izraela i Hamasa nakon što je više od tri četvrtine 193-člane Opće skupštine podržalo taj potez, na koji su Sjedinjene Države uložile veto u Vijeću sigurnosti prošli tjedan.

Washington nema pravo veta u Općoj skupštini. Sjedinjene Države glasovale su protiv nacrta rezolucije, zajedno s Izraelom i osam drugih zemalja. Tekst je dobio 153 glasa za, dok su 23 zemlje bile suzdržane od glasanja. Hrvatska je ovoga puta glasovala "za", 

Rezolucije Opće skupštine nisu obvezujuće, ali imaju političku težinu.

Veleposlanica SAD-a pri UN-u Linda Thomas-Greenfield rekla je Općoj skupštini prije glasovanja da postoje aspekti rezolucije koje SAD podržava, poput potrebe da se hitno pozabavi strašnom humanitarnom situacijom u Gazi, zaštite civili i oslobode taoci.

VEZANI ČLANCI:

Ali dodala je: "Svaki prekid vatre u ovom trenutku bio bi privremen u najboljem slučaju, a opasan u najgorem - opasno za Izraelce, koji bi bili izloženi nemilosrdnim napadima, a također opasno za Palestince, koji zaslužuju priliku da izgrade bolju budućnost za sebe, slobodnu od Hamasa."

Prije glasovanja u UN-u američki predsjednik Joe Biden rekao je na događaju prikupljanja sredstava za svoju kampanju za reizbor 2024. da Izrael gubi međunarodnu podršku zbog "neselektivnog bombardiranja koje se događa".

VIDEO Plenković smijenio Davora Filipovića i Juricu Lovrinčevića

Komentara 3

FR
franjo
10:06 13.12.2023.

Od koga je ovaj put došlo naređenje da Hrvatska glasa za. Imamo li mi ikad svoj stav …vječni sluge bez gospodara !

Avatar raznosač_pice
raznosač_pice
06:42 13.12.2023.

Posipanje pepelom!

SE
Serengeti
10:34 13.12.2023.

Na prošloj rezoluciji smo glasali protiv jer u njoj nije bilo naznačeno da je Hamas započeo sve ovo. Da li u ovoj rezoluciji to piše pa samo glasali "Da"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije