Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Wim Kok

Umro premijer čija je vlada podnijela ostavku zbog Srebrenice

Wim Kok
Foto: JERRY LAMPEN/REUTERS/PIXSELL
20.10.2018.
u 19:27

Kok je vladao tijekom perioda snažnog gospodarskog rasta te je vodio tri koalicijske vlade

Wim Kok, nekadašnji nizozemski premijer, čija je vlada podnijela ostavku zbog uloge nizozemskih vojnika u sastavu Ujedinjenih naroda u Srebrenici, umro je u subotu u dobi od 80 godina, objavila je njegova laburistička stranka.

Koku, premijeru Nizozemske od 1994. do 2002. godine, otkazalo je srce, priopćili su njegovi laburisti. 

Kok je vladao tijekom perioda snažnog gospodarskog rasta te je vodio tri koalicijske vlade. 

Njegova vlada je 2002. podnijela ostavku nakon što je službeno izvješće koje je naručila od Nizozemskog instituta za ratnu dokumentaciju (NOID) proglasilo nizozemske vojnike odgovornima za neuspjeh u sprečavanju pokolja u Srebrenici.

U tom dokumentu nizozemski politički i vojni vrh okrivljeni su za neuspjeh nizozemskih mirovnjaka u sprečavanju pokolja. Izvješće od 7000 stranica okrivilo je nizozemske političare za slanje državnih snaga u gotovo nemoguću misiju s loše definiranim ciljevima i slabim mandatom.

Muslimane u Srebrenici čuvalo je samo nekoliko stotina lako naoružanih nizozemskih plavih kaciga. Srpske snage zauzele su tu UN-ovu sigurnosnu zonu bez ispaljenog metka i potom počinile pokolj.

Izvješće je krivilo i nizozemske časnike u Srebrenici za nesvjesno pomaganje u etničkom čišćenju odvoženjem muslimanskih žena i djece iz opkoljenoga grada.

>> Pogledajte video i saznajte što o Pupovcu kažu ljudi iz njegova rodnog sela

Komentara 7

Avatar SimonTemplar
SimonTemplar
09:30 21.10.2018.

Zapovjednik nizozemskog bataljuna je trebao biti haški optuženik, jer nije spriječio pokolj, a mogao je. Kukavički su se maknuli Srbima kad je Mladić zaprijetio da će pucati po njima. Zračne snage su čekale u Avianu, ali ih oni nisu pozvali i riješili problem. Zaista je šteta da se nisu sukobili sa Srbima, jer da je poginulo nekoliko Nizozemaca, vjerojatno bi se NATO iskrcao idući dan i Republike Srpske ne bi bilo, a u Hagu bi bili svi. Od Miloševića i ostalih velikosrpskih političara, preko Kadijevića i vrhuške JNA, Dobrice Ćosića i ekipe ideologa iz SANU, do izvrsnih pijuna iz Srpske i iz tzv. RSK...

KO
Konstantinos
00:54 21.10.2018.

Bosanski Srbi su počinili užasan genocid u Srebrenici, jedini nakon drugog svjetskog rata. Da se ne zaboravi!

DI
Direkt
23:04 20.10.2018.

Vjerojatno od stida što su štitili Nasera u ubojstvima 4.000 srba u okolnim selima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije