Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Briljantni strateg

Umro Norman Schwarzkopf, zapovjednik iz Zaljevskog rata

Norman Schwarzkopf (1)
Reuters/Pixsell
28.12.2012.
u 09:58

Za sada nije poznat uzrok smrti ovog bivšeg vijetnamskog veterana i generala s četiri zvjezdice

U svom domu u američkoj Tampi u 78. godini života umro je umirovljeni general Norman Schwarzkopf, zapovjednik koalicijskih snaga u Zaljevskom ratu 1991.

Za sada nije poznat uzrok smrti ovog bivšeg vijetnamskog veterana i generala s četiri zvjezdice koji je za šest tjedana izbacio iračku vojsku iz Kuvajta, pod savezničku kontrolu stavio velik dio iračkog teritorija i prisilio Iračane na prihvaćanje savezničkih uvjeta primirja.

Amerika je izgubila velikog rodoljuba i jednog od najvećih vojnih umova svoje generacije, poručio je bivši američki predsjednik George H. W. Bush iz bolnice u Houstonu, a američki ministar obrane Leon Panetta poručio je da je Schwarzkopf bio jedan od vojnih divova 20. stoljeća, javlja CNN.  General je ostavio neizbrisiv trag u vojsci te je svojim vještim vodstvom koalicijskih snaga sa SAD-om na čelu oslobodio Kuvajćane i donio pobjedu saveznicima u Zaljevskom ratu, dodao je.

Nakon povratka iz rata general je napisao autobiografiju "It Doesn't Take a Hero" i radio je kao vojni analitičar. Bio je i glasnogovornik udruge za borbu protiv raka prostate od kojeg je obolio 1993. godine i izliječio se.

Komentara 6

ZE
zeljkonl1
10:16 28.12.2012.

Vrlo pametan covek...Jednom je drzao predavanje za novac u Holandiji.Bila je to dobra lova za par sati odgovaranja na pitanja....Na pitanje da li njegovo predavanje vredi taj novac,odgovorio je duhovito.Pojma nemam ali vi placate...

MO
modovisisajteMaraschino
10:37 28.12.2012.

da barem ja umrem od nepoznatog razloga u 78 godini :D

Avatar intimus500
intimus500
11:05 28.12.2012.

R.I.P.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije