Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Umro kardinal Franjo Kuharić

12. ožujka 2002. u 00:00 589 prikaza

Informativna katolička agencija jučer ujutro izvijestila je da je 11. ožujka, u 4.20 sati, u Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu, u 83. godini, okrijepljen svetim sakramentima, preminuo uzoriti gospodin kardinal Franjo Kuharić, umirovljeni zagrebački nadbiskup i metropolit. Ta se vijest munjevito proširila Hrvatskom i svijetom, jer je umro čovjek koji je svojim radom i životom zadužio Katoličku crkvu, ali i hrvatski narod te Republiku Hrvatsku. Sa svih strana odmah su uslijedile poruke sućuti njegovu nasljedniku na stolici zagrebačkih nadbiskupa Josipu Bozaniću.

Pogreb kardinala Kuharića bit će u četvrtak, 14. ožujka, u 11 sati, u Zagrebačkoj katedrali. Bit će pokopan u katedralnoj kripti iza glavnog oltara, u kojoj se pokapaju zagrebački nadbiskupi, pokraj svog prethodnika kardinala Franje Šepera te Šeperova prethodnika blaženog kardinala Alojzija Stepinca.

Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić odredio je jučer da se u svim župnim i samostanskim crkvama Zagrebačke nadbiskupije zvoni u povodu vijesti o smrti kardinala Kuharića, kao i na dan pokopa, 14. ožujka u 11 sati, po mjesnim običajima za pokojnike. Nadbiskup je odredio i da se slave mise zadušnice za preminuloga kardinala, osmi dan nakon smrti, 18. ožujka, u svim župnim crkvama. Također je odredio da svi svećenici Zagrebačke nadbiskupije za dušu pokojnoga kardinala i nadbiskupa u miru prikažu po tri svete mise.

Zagrebački nadbiskup izvijestio je o kardinalovoj smrti predsjednike biskupskih konferencija Europe i kardinale koji su s pokojnim Kuharićem promaknuti u Kardinalski zbor 1983. O kardinalovoj smrti obaviješteni su i dekani Zagrebačke nadbiskupije i glavni centri hrvatske inozemne pastve.

više

Papina sućut

RIM - Papa Ivan Pavao II. uputio je brzojav sućuti zagrebačkom nadbiskupu Josipu Bozaniću u povodu smrti kardinala Franje Kuharića.

"Primivši vijest o smrti kardinala Franje Kuharića, izražavam Vama, pomoćnim biskupima i kleru te redovnicima, redovnicama i svim ostalim vjernicima svjetovnjacima drage Crkve zagrebačke svoje suosjećanje u boli zbog odlaska toga cijenjenoga i velezaslužnoga pastira, koji je znao velikodušno, mudro i vjerno biti u službi narodu Božjemu, povjerenu njegovoj dušobrižničkoj skrbi. Kao čovjek posve predan Evanđelju, on je dosljedno svjedočio za Krista i vjernicima je u vrijeme teških kušnji kojima su bili izloženi hrvatski krajevi neumorno ulijevao pouzdanje i hrabrost", poručio je Ivan Pavao II.

Brzojav sućuti hrvatskim biskupima i vjernicima uputio je i državni tajnik Svete Stolice kardinal Angelo Sodano.

Ika je sinoć objavila da je papa Ivan Pavao II. odredio da njegov osobni izaslanik na pogrebu kardinalu Kuhariću bude kardinal Josef Tomko, umirovljeni pročelnik Kongregacije za evangelizaciju naroda. Ta je odluka zagrebačkom nadbiskupu Josipu Bozaniću priopćena iz Državnog tajništva Svete Stolice. I na takav način, zaključuje Ika, koji nije redovit u protokolu Svete Stolice, Papa je htio iskazati osobito poštovanje prema blagopokojnome kardinalu Kuhariću. (S.T., Z.D.)

Christian Eriksen
Josip Vincelj
Naš priznati kardiolog objasnio što se dogodilo s Dancem Eriksenom: Da je infarkt, osjetio bi bol...
Osiguranje imovine
OSIGURANJE IMOVINE
Razgovor s vlasnikom oštećenog stana: Osiguranje imovine nije bačen novac