Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FRANJO KUHARIĆ (1919. - 2002.)

Umro kardinal Franjo Kuharić

12.03.2002.
u 00:00

Informativna katolička agencija jučer ujutro izvijestila je da je 11. ožujka, u 4.20 sati, u Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu, u 83. godini, okrijepljen svetim sakramentima, preminuo uzoriti gospodin kardinal Franjo Kuharić, umirovljeni zagrebački nadbiskup i metropolit. Ta se vijest munjevito proširila Hrvatskom i svijetom, jer je umro čovjek koji je svojim radom i životom zadužio Katoličku crkvu, ali i hrvatski narod te Republiku Hrvatsku. Sa svih strana odmah su uslijedile poruke sućuti njegovu nasljedniku na stolici zagrebačkih nadbiskupa Josipu Bozaniću.

Pogreb kardinala Kuharića bit će u četvrtak, 14. ožujka, u 11 sati, u Zagrebačkoj katedrali. Bit će pokopan u katedralnoj kripti iza glavnog oltara, u kojoj se pokapaju zagrebački nadbiskupi, pokraj svog prethodnika kardinala Franje Šepera te Šeperova prethodnika blaženog kardinala Alojzija Stepinca.

Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić odredio je jučer da se u svim župnim i samostanskim crkvama Zagrebačke nadbiskupije zvoni u povodu vijesti o smrti kardinala Kuharića, kao i na dan pokopa, 14. ožujka u 11 sati, po mjesnim običajima za pokojnike. Nadbiskup je odredio i da se slave mise zadušnice za preminuloga kardinala, osmi dan nakon smrti, 18. ožujka, u svim župnim crkvama. Također je odredio da svi svećenici Zagrebačke nadbiskupije za dušu pokojnoga kardinala i nadbiskupa u miru prikažu po tri svete mise.

Zagrebački nadbiskup izvijestio je o kardinalovoj smrti predsjednike biskupskih konferencija Europe i kardinale koji su s pokojnim Kuharićem promaknuti u Kardinalski zbor 1983. O kardinalovoj smrti obaviješteni su i dekani Zagrebačke nadbiskupije i glavni centri hrvatske inozemne pastve.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije