Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Umro je Petar Selem, istaknuti intelektualac i bivši saborski zastupnik

Petar Selem bio je i član HDZ-a, ali i veliki prijatelj bivšeg premijera Ive Sanadera
15. lipnja 2015. u 23:48 30 komentara 7280 prikaza
Petar Selem
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Preminuo je Petar Selem, hrvatski povjesničar, književnik, egiptolog, kazališni redatelj, kazališni kritičar, esejist, teatrolog i likovni kritičar, ukratko jedan od najstaknutijih hrvatskih intelektualaca.

Selem je rođen 23. svibnja 1936. u Splitu. Završio je klasičnu gimnaziju, studirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na Književnom fakultetu u Strasbourgu i na Akademiji za kazališnu umjetnost u Zagrebu. Doktorirao je iz povijesnih znanosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (VSS, prof. povijesnih znanosti, redovni sveučilišni profesor u trajnom zvanju).

Bio je i član HDZ-a te bliski prijatelj bivšeg premijera Ive Sanadera, ali i zastupnik u petom sazivu Hrvatskog sabora od 2003. do 2008. godine.

Režirao je sedamdesetak dramskih i opernih predstava u svim nacionalnim kazalištima u Hrvatskoj (Zagreb, Rijeka,Split, Osijek, Dubrovnik), na najvažnijim hrvatskim festivalima - Zagrebački biennale suvremene glazbe, Dubrovački ljetni festival, Splitsko ljeto, Varaždinske barokne večeri, te u brojnim kazalištima u svijetu: Boljšoj teatar u Moskvi, Veliki teatar opere i baleta u Sankt Peterburgu, Norveška opera u Oslu, Državna opera u Pragu, Festspielhaus u Salzburgu, Festival Puccini u Torre del Lago, La Mama Theatre u New Yorku...

Od 1968. do 1971. bio je član povijesnog Upravnog odbora Matice hrvatske, urednik časopisa "Kritika" (1969-1971) i član prvog uredništva Hrvatskog tjednika (1971). Nakon obnove časopisa "Kolo" Matice hrvatske postao je njegov urednik (od 1992. do 1994.).

Godine 1991. obnašao je dužnost umjetničkog direktora Dubrovačkog ljetnog festivala, a od 1992. do godine 2000. umjetničkog direktora Hrvatske radiotelevizije.

Za svoj rad nagrađen je brojnim nagradama i priznanjima (Nagrada Grada Zagreba, Nagrada hrvatskog glumišta (tri puta), nagrada "Petar Brečić", Nagrada Biennala opere u Ljubljani) i td. Odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Bio je i član Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva dramskih umjetnika te član radnik Matice hrvatske.

Iza sebe je ostavio suprugu te dvoje djece.

>>Od ljubavi prema vaterpolu bila je jača ona prema teatru

>>Raskošna knjiga o redatelju zapravo je knjiga o teatru

Alcatel | Autor : Alcatel Foto: Alcatel

poginulo 298 ljudi
Snimke dokazuju da su MH17 srušili separatisti u Ukrajini: ‘Kamo da odvezemo tu krasoticu?’
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
 • John_s:

  Počivao u miru Božjem

 • Avatar Stelarij
  Stelarij:

  šteta, bio je vrhunski povjesničar umjetnosti i intelektualac, ponos Splita i Dalmacije

 • vanelic:

  Bio mi je profesor na fakultetu. Uvijek zanimljiva predavanja. RIP