Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USPON I PAD

Umro Bob Guccione, pokretač Penthousea

Bob Guccione
Reuters
21.10.2010.
u 08:33

Poduzetnik koji je eksplicitnom erotikom konkurirao "uglađenom" Playboyu, zaradio bogatstvo i rasuo ga nizom pogrešnih poslovnih odluka, umro je u Teksasu u 80. godini.

Rođen u Brooklynu 1930., Robert Charles Edward Sabatini Guccione razmišljao je o pozivu svećenika, ali se ipak odlučio za likovnu umjetnost. Studirao je slikarstvo i, da bi dopunio prihode, 1965. u Londonu pokrenuo časopis Penthouse, koji se od 1969. počeo prodavati i u SAD-u. Zbog skromnih sredstava, Guccione je prve obnažene fotografije snimao sam, više stilom slikara nego profesionalnog fotografa, i time stvorio stil zamagljenih fotografija tipičnih za softcore, "mekanu" erotiku prvog razdoblja Penthousea.

Za razliku od "otmjenog" Playboya Hugha Hefnera, Penthouse je bio mnogo izravniji. Umjesto kvalitetnih članaka i visokovrijednog literarnog sadržaja, jer je Hefner novcem od golotinje plaćao najbolje pisce, Penthouse je nudio tabloidne sadržaje, erotska "pisma čitatelja" i eksplicitnije slike od svoje konkurencije: prvi je prikazao pubične dlake, ljepotice u lezbijskom klinču, a od devedesetih i tvrdu, "hardcore" erotiku i fetišizam (S/M, uriniranje...). Često je objavljivao i golišave fotografije iz mladosti poznath osoba, poput Madonne; zbog fotografija objavljenih u Penthouseu krunu je izgubila prva afroamerička miss SAD-a Vanessa Williams. U osamdesetima i ranim devedesetima Penthouse je imao više pretplatnika i bolju prodaju čak i od glavnog rivala Playboya, ali pojava još eksplicitnije konkurencije poput Hustlera ozbiljno mu je narušila poziciju na tržištu. Godine 2006. Penthouse je imao nakladu od tek 10 % svog vrhunca iz osamdesetih. Bob Guccione je procjenjivao da je samo od tog magazina okrenuo 4 milijarde dolara, ali sav novac se istopio nakon pada naklade.

Brojni dvojbeni poslovni potezi, poput financiranja kontroverznog filma "Caligula" i izdavanja glazbenog časopisa Spin te znanstveno-popularnog časopisa Omni nagrizli su Guccioneovo osobno bogatstvo te je bio prisiljen prodati svoju sjajnu zbirku umjetnina u kojoj je bio i Picassov portret Guccionijeva sina, Modigliani, El Greco, Dali, Degas... Na kraju je prodao i palaču u New Yorku, svojedobno najveću privatnu kuću u tom gradu (kupili su je Uma Thurman i Andre Balasz).

Četiri puta se ženio, iz prva dva braka imao je četvero djece. Nakon što je drugima prepustio upravljanje onim dijelovima svog izdavačkog carstva koji nisu ugašeni, ponovno se posvetio slikarstvu i bio izlagan u nekoliko cijenjenih galerija. U Teksasu, gdje se preselio 2009., Bob Guccione umro je od raka pluća 20. listopada 2010. u bolnici u Planou.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije