Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bivši šef udbe

Umro bivši upravitelj Golog otoka Jovo Kapičić

jovo kapičić
Foto: Pixsell
09.12.2013.
u 21:44

U Srbiji nije bio omiljen jer je bio jedan od direktnih sudionika hvatanja četničkog vođe Draže Mihailovića

Poznati jugoslavenski narodni heroj, udbaš i zapovjednik Golog otoka Jovo Kapičić umro je noćas u Beogradu u 94. godini. Od 1945. Kapičić je bio prvi general Udbe koja je političke protivnike slala na Goli otok. S te je dužnosti početkom 1946. u planinskim zabitima kraj Višegrada ovaj rođeni Crnogorac organizirao spektakularno uhićenje četničkog vođe, ratnog zločinca Draže Mihailovića.

U Srbiji nije bio omiljen jer je bio jedan od direktnih sudionika hvatanja četničkog vođe, a na području bivše zajedničke države jer je bio zapovjednik logora na Golom otoku, ali i drugih sedam, osam logora za političke neistomišljenike.

Prije godinu-dvije, u središtu Beograda dok se vraćao iz kafića svoga sina, nekadašnjeg proslavljenog košarkaša Dragana Kapičića, gdje je redovito provodio prijepodneva, namlatio ga je jedan Beograđanin, vjeruje se zbog njegovih kritičkih izjava o srpskom nacionalizmu. Iako u poznim godinama, tada je izjavio novinarima da napadač može biti sretan što nije imao u džepu pištolj.

O Titu, u čijem je neposrednom osiguranju bio godinama, uvijek je govorio s dubokim poštovanjem i rado je prepričavao anegdote s Titovih putovanja koje su bile nepoznate široj javnosti. U Srbiji je tijekom 2009. i 2010. vođena velika državna potraga za grobom Draže Mihailovića, a Jovo Kapičić je tada izjavio: "I da znam, ne bih rekao gdje je Draža" kako se od njega ne bi pravio kult ličnosti.

– Zahvaljujući srpskom nacionalizmu i Slobodanu Miloševiću, Jugoslavija se raspala u krvi i zločinima – rekao je Kapičić koji je u jesen 1991. stavio svoj potpis na dokument kojim su protivnici Miloševića i njegove politike u Srbiji tražili obustavljanje napada i bombardiranja hrvatskih gradova, posebice Dubrovnika.

>>Bivši upravitelj Golog otoka pretučen u Beogradu

Komentara 43

DU
Deleted user
22:04 09.12.2013.

Vi o njemu možete pisati najveće hvalospjeve ali on je naprosto zločinac

Avatar marnie
marnie
21:59 09.12.2013.

Pa to je prijatelj od tatice, suupravitelja Golog Otoka. Šmrc.

Avatar La_Piaf
La_Piaf
22:00 09.12.2013.

Prolazi sve... Iz jednog intervjua sa njim sam saznala da je Arkan bio dijete iz "dobre partizanske porodice". I da je Jovo je bio prijatelj s njim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije