Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u 85.godini

Umro bivši francuski premijer Michel Rocard

Michel Rocard
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
02.07.2016.
u 21:10

"Velika figura naše zemlje i ljevice upravo je nestala", navodi se u izjavi predsjednika Hollandea.

Bivši francuski premijer u vladi socijalista Michel Rocard umro je u subotu u 85. godini, objavio je ured predsjednika Francoisa Hollandea.

Bivši premijer umro je u pariškoj bolnici, objavio je Rocardov sin Francis, prenosi agencija AFP.  "Velika figura naše zemlje i ljevice upravo je nestala", navodi se u izjavi predsjednika Hollandea.

Rocard je utjelovio socijalizam koji je pomirio "utopiju i modernost", istaknuo je Hollande.   Rocard je obnašao premijersku dužnost u razdoblju između 1988. i 1991. za vrijeme mandata predsjednika Francoisa Mitterranda.

Socijalist Michel Rocard zastupao je proeuropske stavove i borio se za ljevičarski program. Jedno od njegovih postignuća bilo je i stvaranje RMI-ja, sustava minimalne zajamčene naknade koju su primali nezaposleni radnici i oni s nedovoljnim prihodima. 

Nedugo prije preuzimanja dužnosti, Rocard je potpisao Sporazume iz Matignona čime je okončao nemire u Novoj Kaledoniji, francuskom teritoriju u Pacifiku kojem je time dao pravo na samoodređenje.

Rođen u kolovozu 1930. blizu Pariza, Rocard je bio gorljivi Europljanin, a diplomirao je na uglednoj visokoškolskoj ustanovi ENA koja obrazuje francusku elitu.

>>Hollande: Na Euru postoji teroristička prijetnja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije