Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IN MEMORIAM

Umro Antun Milović, direktor Đakovića i zadnji predsjednik Izvršnog vijeća SRH

11.12.2008.
u 20:20

U noći na četvrtak u 74. godini u Slavonskom Brodu umro je Antun Milović, dugogodišnji direktor slavonskobrodske metalurške tvrtke “Đuro Đaković” i posljednji predsjednik Izvršnog vijeća Socijalističke Republike Hrvatske, koji je s te dužnosti otišao 1990. godine nakon pobjede HDZ-a na prvim višestranačkim izborima. Rođen u Vrpolju, Milović se kao strojobravar 1952. zaposlio u Tvornici vagona, lokomotiva i mostova “Đuro Đaković”. Uz rad je završio Visoku tehničku školu u Zagrebu. U rujnu 1974. izabran je za generalnog direktora Tvornice “Đuro Đaković”, a iste je godine preuzeo i dužnost predsjednika Konzorcija za gradnju NE Krško.

Tijekom 1986. postao je predsjednik Izvršnog vijeća SR Hrvatske, a na tom je položaju dočekao i prve višestranačke izbore. Tijekom Domovinskog rata Milović je bio predsjednik uprave tvrtke “Đuro Đaković” u vrijeme dok je taj holding, s proizvodnim asortimanom od osobnog naoružanja do tenkova, bio značajan proizvođač oružja za potrebe HV-a.

Nakon umirovljenja u travnju 1999. godine, kada ga je Nadzorni odbor tvrtke razriješio dužnosti predsjednika uprave holdinga na vlastiti zahtjev, Milović se posvetio humanitarnom radu te je postao i predsjednik slavonskobrodske podružnice Lige za borbu protiv raka. Jedan je od osnivača i prvih članova Lions kluba u Slavonskom Brodu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije