Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EPIDEMIJA

Umrlo troje štićenika Doma za psihički bolesne osobe

injekcija
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
23.12.2013.
u 22:03

Svi su bili kronični bolesnici. Zbog preventive, svi su štićenici i djelatnici dobili antibiotike - ističe ravnateljica Mustač.

Od posljedica zaraze bakterijom koja je izazvala upalu pluća, umrlo je troje štićenika Doma za psihički bolesne odrasle osobe u međimurskom selu Orehovici, doznajemo od ravnateljice Emilije Mustač. Epidemija je počela 5. prosinca, a sve do prošlog ponedjeljka zbog opasnosti od širenja bili su zabranjeni posjeti štićenicima. Sad se, zbog mjera opreza, s njima može razgovarati samo u hodniku.

U Domu je 170 štićenika, a bakterijom je bilo zaraženo njih četrdesetak. Dvoje štićenika u dobi od 57 i 80 preminulo je u Županijskoj bolnici, a 86-godišnja starica umrla je u Domu.

- Svi su bili kronični bolesnici. Jedna je žena imala rak, a druga srčane tegobe. Najmlađi preminuli je već prije bio u bolnici na dugotrajnom liječenju. Zbog preventive, svi su štićenici i djelatnici dobili terapije antibiotikom - ističe ravnateljica Mustač. Bakterija izaziva infekciju respiratornog trakta, a može se razviti u teži oblik upale pluća, posebno opasan za starije osobe i kronične bolesnike. Počinje kašljem, iskašljavanje, povišenom temperaturom i bolovima u prsima. Javlja se često upravo u zatvorenim prostorima. Ravnateljica Mustač ističe da je u bolnicu bilo smješteno devetero štićenika.

- Stanje se normalizira i nadamo se da broj preminulih neće rasti - kaže E. Mustač. Dom je u protekla tri tjedna u stalnom kontaktu sa stručnjacima iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije. Zavod nije izvijestio javnost o zarazi koja je uznemirila mještane Orehovice. - Mi smo obavijestili ZJZ, naše resorno ministarstvo i Ministarstvo zdravlja. Za ostalo se obratite Zavodu za javno zdravstvo, koje je mjerodavnije za informacije o epidemiji - rekla je E. Mustač. 

>>Bakterije lukavije od antibiotika

>>U Rusiji otkriven novi soj HIV-a, širi se 'velikom brzinom'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije