Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIJE U ŠOLDIMA SVE

Umrla Huguette Clark, bogatašica bez nasljednika

Huguette Clark cca 1920.
Copper King Mansion Bed And Breakfast, Butte, Mont
25.05.2011.
u 12:23

Povučena i usamljena nasljednica basnoslovno bogatog "kralja" bakra preminula je u utorak, dva tjedna prije 105. rođendana, u newyorškoj bolnici u kojoj je provela zadnja desetljeća svog života

Kad je 1925. umro William Clark, "kralj bakra" iz Montane i jedan od najbogatijih Amerikanaca, njegova najmlađa kći iz drugog braka Huguette još je pohađala školu za djevojke Miss Spence u New Yorku. Otac joj je oporučno ostavio  mjesečni džeparac od 7500 tadašnjih dolara, što bi kad se uračuna inflacija u današnjem novcu bilo 1,2 milijuna dolara na mjesec. Kad je napunila 21 godinu, s preostalom Clarkeovom djecom iz prvog braka naslijedila je njegov imutak od 300 milijuna tadašnjih dolara (današnjih oko 3,6 milijardi).

Huguettina petina imutka danas je vrijedna oko 500 milijuna dolara, a izravnih nasljednika nema; samo se jednom udavala i razvela nakon dvije godine, a djece nije imala. Starija sestra umrla je u mladosti, a majka joj je umrla 1963. Ogromno bogatstvo i basnoslovno vrijedne nekretnine – samo na Petoj aveniji u New Yorku ima  dva stana s ukupno 42 sobe – koje su godinama stajale prazne dok je Huguette pod lažnim imenom Harriet Chase boravila pod privatnom skrbi u posebnoj sobi na trećem katu newyorške bolnice Beth Israel.

Njezina družbenica i njegovateljica Suzanne Pierre, udovica Huguettina pariškog liječnika, po odlasku u mirovinu dobila je od nasljednice 10 milijuna dolara, a umrla je nakon duge borbe s Alzheimerovom bolesti prije nekoliko mjeseci.

Kome bi još "sirota mala bogatašica" mogla ostaviti ogromni imutak, tek se počelo nagađati. Hoće li u njezinoj oporuci – ako je uopće bude – veći dio bogatstva dobiti daleki rođaci, zaklade, nekakve institucije i muzeji ili netko drugi, od jučer je predmet intenzivnog razmatranja. Protiv njezina odvjetnika Wallacea Brocka i računovođe Irvinga Kamslera Odjel za zlostavljanje starijih newyorškog ureda javnog tužioca trenutno vodi istragu zbog sumnje u pronevjere i indicija da su se, brinući se o usamljenoj starici, odvjetnik i računovođa podosta "očešali" o njezino bogatstvo. U rujnu prošle godine troje Huguettinih daljnjih rođaka (potomci njezine polubraće i polusestara iz očeva prvog braka) zatražili su da joj se sudski odredi skrbnik i nakon brojnih teškoća predstavnik tog ureda uspio je doći do Huguette Clark u bolnici i razgovarati s njom naizmjenično na engleskom i francuskom.

Istraga još nije zaključena. U tijeku su pripreme za polaganje tijela Huguette Clark u obiteljski mauzolej W. Clarka na groblju Woodlawn u Bronxu, a zbog raspodjele njezina basnoslovnog bogatstva tek bi na sudu moglo "poletjeti perje".

Ključne riječi

Komentara 20

OB
-obrisani-
13:42 25.05.2011.

kaj jedna od najbogatijih?????????????? hehehehehehe 500 milijunceka$-samo

OB
-obrisani-
14:06 25.05.2011.

25.05.2011. u 13:42h crvenimak je napisao/la: kaj jedna od najbogatijih?????????????? hehehehehehe 500 milijunceka$-samo -------------------------------------- pažljivije čitaj, ova “sitnica“ od 500 miliona je 1/5, no ja sam skroman meni bi i 1% bilo sasvim dovoljno i nadam se da me teta nije zaboravila :)))

OB
-obrisani-
12:49 25.05.2011.

a jojjjjj...umrla mi tetka u americi....juhuuuuuuu......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije