Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRAMA HRVATSKIH PACIJENATA Samo brdo novca dovest će vas na operaciju

Umrijeti čekajući ili platiti doktora

hrv-dok-txt.jpg
import
24.08.2006.
u 19:41

Dobrostojeća obitelj iz Slavonije dovela je svog devetogodišnjeg sina na pretrage u Dječju bolnicu u Klaićevoj ulici u Zagrebu. Nakon opsežnih pretraga, koje su obavljene relativno brzo, liječnik je pozvao oca na razgovor u četiri oka. Preplašenom ocu rekao je da mu sin ima benigni tumor na potkoljenici te da ga mora operirati.

Tražio novac
Slušajte, ovo je dosta složena operacija koju može učiniti samo vrhunski specijalist. Takva operacija u Austriji košta 10.000 eura, a u Švicarskoj čak 15.000 eura. No i naši liječnici su vrhunski rekao je liječnik gotov hladnim glasom zabrinutom ocu.

Nije tražio novac, ali zabrinuti otac čitavu noć nije mogao zaspati. Tek je nakon razgovora s kumom kod kojeg je odsjeo shvatio da liječnik zapravo traži novac. No sada je nastao problem koliko novca treba dati liječniku. Zaključili su da u kuvertu stavi 2500 eura s tim da otac nekako uvijeno upozori liječnika da to ne mora biti konačna svota. Liječnik nije imao primjedbi, operacija je uspjela, a otac i sin su se sretni vratili u svoju Slavoniju. Operacija ih je koštala 2500 eura, puno živaca i neizvjesnosti te nekoliko kulena i bocu domaćeg vina. Ovo je samo jedan od brojnih primjera korupcije u zdravstvu koju su nam nakon riječkog slučaja ispričali naši čitatelji.

Koliko straha, koliko neizvjesnosti, koliko neprospavanih noći da bi se dobila liječnička pomoć. Kad ste u Hrvatskoj bolesni, onda imate nekoliko varijanti da spasite goli život. Najlakše je ako imate brdo novca, jer onda birate domaću ili, još bolje, neku uglednu inozemnu kliniku. Budući da si to može priuštiti tek zanemariv broj Hrvata, onda običnim smrtnicima ostaje snalaženje u labirintu korupcije, ucjena i bezobzirnih pokušaja iskorištavanja tuđe nesreće.

Rasprodaja imovine
Najgora varijanta je da bespomoćno čekate na takozvanoj listi čekanja, a zapravo je sasvim izvjesno da će vas prije stići smrt, nego red za operaciju. Druga mogućnost je da prodate nešto od imovine pa onda podmitite nekog liječnika. Ovakav način funkcionira, ali i u ovom slučaju morate imati nekog vodiča koji će vas točno uputiti što, kada, kako i gdje treba učiniti.

U svakom slučaju nije lako, jer je ovdje riječ o korumpiranom sustavu koji jednostavno proizvodi korumpirane liječnike. Oni koji nisu u tom vrzinu kolu, a takvih nije malo, predmet su podsmijeha i poruge, jer tko im je kriv kad se nisu snašli.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije