Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠARENI LUDBREG

Umjetnička olimpijada zašarenila Ludbreg

'02.07.2013., Ludbreg - U centru svijeta odrzavaju se prve Svjetske umjetnicke igre. Asta Salminena, tekstile art instalation.  Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
'Marko Jurinec/PIXSELL'
05.07.2013.
u 11:45

Uz Ludbreg, svjetske kreativce su kao gradovi domaćini ugostili još i Zagreb i Umag

Kad se već sportaši mogu okupljati na velikim natjecanjima, zašto svoju olimpijadu ne bi imali i umjetnici - zapitali su se članovi organizacije World Art Games Hrvatska.

Od te su ideje potekle Svjetske umjetničke igre, koje se ovih dana održavaju u Zagrebu, Umagu i Ludbregu. Prve igre ovakvog tipa s ciljem druženja i razmjene iskustava okupile su umjetnike iz cijeloga svijeta, a svake dvije godine trebale bi se održavati u drugoj zemlji.

Tridesetak slikara, kipara, performera i predstavnika drugih umjetničkih sfera udomaćilo se tako i u Ludbregu. Pitomim kontinentalnim gradićem oduševljena je izraelska slikarica Tami Tamar Epstein.

- Ljudi su jako smireni i ljubazni, gotovo naivni. To me podsjeća na Izrael '60-tih godina - kaže Tami.

Svoje stvaralaštvo naziva spiritualnim slikarstvom, pa slika zatvorenih očiju, i to najviše anđele.

Asta Salminen iz Finske zašarenila je park ludbreškog dvorca Batthyany. Stabla je obukla u tzv. pletene grafite, kojima nastoji u život unijeti malo boje.

- Uz to, nastojim lokalce potaknuti da nešto što im je svakodnevno sagledaju novim očima - pojašnjava Asta.

Šarene ogrtače poklonit će Ludbregu, u nadi da će ovdje dočekati barem zimu.

Gostiju je trebalo biti znatno više, no zbog komplikacija s avionskim kartama i vizama mnogi do Hrvatske nisu stigli. Od najavljenih 185 glazbenika iz Malezije tako nije stigao nijedan.

- Velik je to gubitak za Igre, jer znamo da je upravo glazba publici najatraktivnija – pojašnjava Jasminka Paunović u ime organizatora.

Tvrdi da je WAG Hrvatska učinio što je mogao da svi stignu na Igre, no navedeni problemi doveli su do otkazivanja manifestacije u Vukovaru, jednom od četiri grada domaćina.

Potvrđen je dolazak 200 umjetnika, a u Vukovar ih je stiglo tek 18. Igre su otkazane, gosti prebačeni u Umag, a gradonačelnik Željko Sabo zbog svega je najavio čak i sudsku tužbu.

Svim problemima usprkos, Ludbreg do idućeg ponedjeljka ostaje umjetnički centar svijeta. Možda ne prema planiranom programu i prema zadanoj satnici, no ležeran i opušten ton Igrama daje poseban šarm.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije