Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijedlog teritorijalnog ustroja
Povratak na članak

Umjesto županija pet regija i Grad Zagreb sa 111 uprava

Kriteriji za nove administrativne uprave bili bi prometna povezanost i međusobna ovisnost

Komentari 53

Avatar bambin@
bambin@
09:27 23.04.2020.

Zivim u maloj opcini, imamo dva dućana, dvije birtije i poštu i osnovnu skolu. . Za sve sto moramo obaviti, moramo u grad u blizini. Jer to sve pokriva jedna pp, banke, veliki ducani.. A nas nacelnik od kad je na poziciji udebljao se brat bratu 30ak kg a ništa ne radi i nista se ne pomjera a mjesta. Tako da potpisujem ukidanje općina i njihovih zaposlenika koji nista ne rade

VL
DU
Deleted user
07:15 23.04.2020.

dakle racionalizacija=13 zupana manje. Bravo to je to sto ce nam pomoci!

VL
DU
Deleted user
08:03 23.04.2020.

Ovaj prijedlog spada u bolju varijantu. Problem je da ne može proći jer nije od hdz-a.

VL
JO
JosefKa
08:33 23.04.2020.

Bome ova zelena "regija" jako lici na Z4. Da se covjek zapita... Sjeca li se netko genijalnog plana Furija Radina da objedini "imovinu optanata" u jednom istarskom mjestu? Podsjecaju me na malu djecu koja drze lekcije s visoka.

VL
RE
rennes
09:53 23.04.2020.

Odličan prijedlog jer je upravo administrativno-teritorijalna razmrvljenost na tako ogroman broj jedinica lokalne samouprave apsurdan, krajnje neučinkovit, a tu se velikim dijelom nalaze oni prekobrojni zaposleni u tzv. državnom sektoru! Drago mi je da su spomenuli primjer Slavonskog Broda jerda jer je osobito ilustrativan! Samo oko užeg rubnog pojasa tog grada nalazi se nekoliko besmislenih općina, koje bi administrativno trebale biti pod gradom jer su praktički predgrađe. I još nešto: prije rata je na području današnje Brodsko-posavske županije postojalo samo dvije općine - Slavonski Brod i Nova Gradiška, što je bilo realno stanje, s obzirom da ova dva grada kao centri nude i kritične stručne, intelektualne, upravne, kulturne, zdravstvene i svake druge kapacitete. Danas je na tom području jako veliki broj općina, od kojih je većina teško samoodrživa, a nerijetko nemaju ni osnovne razvojne kapacitete! Ovakva se situacija da precrtati i na ostatak države!

VL
Avatar links
links
07:22 23.04.2020.

ima logike.. samo čemu Zagrebu poseban status, Istra i Kvarner, Gorska Hr, Dalmacija, Slavonija , Središnja Hr.... i to je to za ovako malu državicu, što manje Županija, gradova, općina... dosta je uhljebničkog polusvijeta kojeg treba hraniti

VL
ST
stefj
10:56 23.04.2020.

Ono što se mora priznati jest da Dalija Orešković ima nesmetan pristup medijima. Netko je u javnom prostoru jako, jako voli... Najveći problem lokalne uprave nije njezin ustroj, već način na koji funkcionira i netransparentnost. Zati imamo hrpu lokalnih šerifa kojima ne možete stati na kraj... Teritorijalnim preustrojem samo ćete dobiti manji broj tih šerifa, ali će isti biti kud i kamo jači (pogledajte Zagreb). Bit reforme nije preustroj, već transparentnost... Ako bi se sustav napravio transparentnim, tako da se točno zna za što se troši svaka kuna prikupljena porezom ili nekim drugim nametom, građani bi lako mogli vidjeti da li netko radi dobro ili loše. Time bi se i drastično umanjila korupcija... Drugi dio transparentnosti javne uprave je da se točno zna popis ljudi sa svojim radnim mjestima, što rade i koji su im zadaci. Time bi se smanjilo uhljebljivanje... Treće je da bi transparentnošću svaki javni djelatnik snosio i odgovornost za posao koji radi, jer bi se vidjela da li ga uopće radi i da li je potreban. Ne bi bilo loše da je taj djelatnik dostupan građanima za pojašnjenja i pitanja... Još jednom, nije stvar u formi, već sadržaju. Ovo s promjenom forme je standardni birokratski pristup, tek toliko da se nešto radi i opravda svoje postojanje...

VL
Avatar comparator
comparator
08:29 23.04.2020.

Čovjek bi poželio da ova corona kriza potraje kako bi se stvarno nešto pomaklo jer ovaj sustav stvarno nema administrativnu strukturu primjerenu demokraciji i kao takvu potrebnu osmišljenu i fleksibilnu za razvoj gospodarstva. Ustroj će mijenjati politika što nije razumnomno jer su jedino ekonomske prilike te koje stvaraju dobit i standard pa i politika treba biti na usluzi onim subjektima koji taj standard donose. Hoću reći kako u Hrvatskoj još nije sazrela ona zlatna misao da je država samo servis ,a domovina naša majka. Nasuprot toga građanima je država maćeha ,a domovina nedostižni ideal .

VL
DU
Deleted user
11:12 23.04.2020.

Čudim se Josipu Budimiru da se upustio u nešto što mu nije domena, on je dobar ekonomist i strateg. Sam naziv Stranka s imenom i prezimenom je promašaj a da ne govorim o čelnici Daliji Orešković. Broj JLS je nebitan već su bitne njene ovlasti i financijske mogućnosti. Sve one koje se nisu u mogućnosti samofinancirati pa bile one grad ili općina. Status grada trebaju imati one JLS koje imaju uvjete da to jesu( povijest,kulturne ustanove, školstvo, industrija itd) a ne broj stanovnika. Koje uvjete zadovoljavaju mjesta npr: Popovača, SV.Nedelja, Pleternica, Kutjevo, Mursko Središće itd. Što se tiče broja JLS Slovenija ih ima više od 230, Austrija više od 1100, Njemačka oko 12000 itd.

VL
MA
Mali2000
16:30 23.04.2020.

Neki dan načelnik općine se na TV žali: nemaju poštu, banki, bankomat, ljekarnu... Ništa zato imaju općinu, načelnika, 3 pročelnika, komunalnog redara...

VL
DU
Deleted user
08:51 23.04.2020.

na burzama je uobičajeno pokazivanje nepovjerenja prema makrokompanijama koje počnu cjepkanje na manje djelove unutar sustava odnosno preraspodjelu na mikropoduzeća

VL
BA
baegnian1
09:21 23.04.2020.

Neka bude pet županija a ne regija.

VL
LM
L.marija
10:45 23.04.2020.

Svi smo za smanjenje br.općina ali pažljivo sa regijama.Npr.Spajaju Zadar sa Splitom. Zadar nikada nije gravitirao Splitu .Oni idu u Zg.Ili Rijeku. Nekoga iz Starigrada Paklenica da ide u Split ,po nešto nije humano.Istina na sjeveru na 20km ima 33 županije .Što je previše je previše

VL
Avatar Motorhead
Motorhead
16:39 23.04.2020.

Apsolutno podržavam smanjenje broja jedinica lokalne samouprave, drastično... Ali, halo, mislio sam da je to ozbiljna studija, a ne ideja "Stranke s imenom i prezimenom" Njihov glasački potencijal je...?

VL
DU
Deleted user
10:44 23.04.2020.

Dobro je da se traži bolje rješenje.Samo se tu treba i narod pitati.Neke prednosti se mogu i egzaktno dokazati.Ali za to treba imati i stručnjaka koji vladaju suvremenim metodama iz područja ekonomskih,pravnih,socioloških ....znanosti. Veliki je pitanje da li to mi imamo.Ako gledamo kroz pojedince imamo .Medjutim pojedinci su dosta usamljeni i ako ne postoji jedna širina onda od toga nema koristi.Puno je dr,prof,ali malo je strućnjaka.

VL
LA
Laufer
10:13 23.04.2020.

Objedinjavanje lokalne u gradu je odličan prijedlog. A regije ne. To je feudalizacija. Srednja razina vlasti i tako nema neke nadležnosti, a dobila bi političku snagu. 7 gubernatora ,7 taština, 7 bandića, jelića, glavaša....Teško breme za politički sustav.

VL
DI
dalibor.ivkovic0704
18:03 23.04.2020.

Parola bi trebala biti: Svako selo ili veće naselje posebna država, sa viznim režimom, putovnicama i državljanstvom. Kako će se sa susjednim državama dogovoriti oko vode, struje, školstva ili snabdjevanja nije briga ostalih država. Ukinuti u HR Vladu, Sabor, sudstvo, tužiteljstvo, policiju, vojsku, 500.000 na državnim jaslama. Svaka država za sebe, baš kao u bajkama o kraljevstvima.

VL
ML
Mladjan
12:15 23.04.2020.

Mislim, da od toga nema ništa. Spominje se tek 2025 realizacija plana. Dali su vremena da smisle kako će se ubuduće zvati, te općine koje ukinu, da i dalje uhljebi ostanu.

VL
Avatar freen
freen
21:04 23.04.2020.

Zašto ne bi bila HR ,jadranska i kontinentalna ,

VL
Avatar kaligulaa
kaligulaa
17:11 23.04.2020.

svemir i glupost su neizmjerni, za ovo prvo postoje sumnje.

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.