Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZIMMER FREI NA NOVI NAČIN

Umjesto za odmor, apartman iznajmljen za – samoizolaciju

Apartman
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/8
26.03.2020.
u 12:50

U Istri je trenutno nešto više od tisuću turista, a neočekivanom gostu apartman je uz sve mjere obostrane predostrožosti izdan u Puli.

Hoće li se išta izvući od ovogodišnje turističke sezone nitko se ne usudi prognozirati. Milijun kreveta u kojima turisti godišnje prespavaju više od sto milijuna puta zjape prazni.

U zemlji je nešto više od četiri tisuće stranaca, koje je ova nevolja s koronavirusom zatekla, a onda i zatočila na turističkom putovanju u Hrvatskoj. Otvoreni hoteli broje se na prste, uskršnji val dolazaka precrtan je prije više tjedana, jasno je da od predsezone nema ništa, a sa svakim danom je sve veći upitnik i nad dva najturističkija mjeseca u godini, srpnjem i kolovozom.

Koliko god se mislilo kako su svi koji se bave turizmom 'puni k'o brod', bez ikakvih financijskih briga, brojni su turistički domaćini u velikoj neprilici. I to od najvećih kojima stoje prazni deseci tisuća kreveta, do onih koji imaju dva, dva tri apartmana. Brojimo li, recimo, samo privatne iznajmljivače, radi se o šezdesetak tisuća obitelji kojima u najmanju ruku izostaje prihod, a često se i  troškovi nemilosrdno gomilaju.

Apartman
1/4

No, (pre)živjeti se mora, ljudi se dovijaju na razne načine, a iz Istre stiže vijest da potražnja nije baš potpuno zamrla. Naime, apartmanski smještaj nekima se učinio kao rješenje kad se iz predostrožnosti mora u samoizolaciju. Doznajemo za takav slučaj u Puli.

Uz sve mjere obostrane zaštite najmodavca i najmoprimca apartman za turiste iznajmila je osoba, domaći čovjek, koja ne želi eventualnom zarazom ugroziti članove svoje obitelji. Uselila je s kompletnim zalihama za propisano razdoblje, a uz malo sreće sve će dobro završiti, negativnim nalazom 'gosta' na COVID 19, velikim čišćenjem, dezinfekcijom i s nešto para u novčaniku iznajmljivača.

U toj je regiji, inače, trenutno nešto više od tisuću turista (oko 400 domaćih i sedamstotinjak stranaca, mahom iz BiH, Srbije, Slovenije i Makedonije), koji su uglavnom 'gosti' u vlastitim vikendicama  ali ih eVisitor svejedno registrira. Istarski turistički radnici zaključuju kako su 'vikendaši' očito zaključili da su sigurniji u Istri nego u vlastitoj zemlji. I to unatoč tome što  upravo u toj hrvatskoj regiji vlada poprilična psihoza zbog blizine Italije i dnevnih migracija koje su donedavno bile itekako brojne.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije