Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
blokade isplata

Umjesto plaće, radnicima daju ugovore za novu tvrtku

\'placa\'
Ivo Čagalj/Pixsell
05.05.2012.
u 10:00

Korak u pravom smjeru: Ni jedan, baš ni jedan radnik nije proklinjao državu, ogorčeni su na poslodavce koji uglavnom ne dijele njihovu sudbinu.

Na naš poziv čitateljima da se jave ako im je plaća blokirana jer nisu plaćeni doprinosi, zasuli su nas deseci telefonskih poziva i mailova čitatelja, očajnih radnika i članova njihovih obitelji koji mjesecima, pa i godinama čekaju da im poslodavac napokon isplati zaostale plaće. Zanimljivo je da ni jedan, ali baš ni jedan radnik s kojim smo kontaktirali nije proklinjao državu i ministra koji je krenuo u akciju zaustavljanja nepotpunih plaća; redom su ogorčeni na poslodavce koji uglavnom ne dijele njihovu sudbinu.

Nove tvrtke, dugovi stari

Vlada je ovom akcijom, koja je rezultirala uplatom doprinosa 13.000 tvrtki, očito dirnula u gorući, možda i najveći problem u državi i osinje gnijezdo obespravljenih, koji se nisu usudili zatražiti izgubljeno pravo u njegovu začetku. U Hrvatskoj i radnici i država u akcije kreću uglavnom kad je za mnoge – prekasno.

M-Profil iz Zaboka, Gramip-TPS iz Zagreba, Veterinarska stanica u Donjoj Stubici, Konstruktor iz Zlatara, RVR i Trgometal iz Zagreba... sve su to poslodavci koji, tvrde njihovi radnici, plaće i doprinose duguju mjesecima.

– U M-Profilu poslodavac je plaćao pola plaće redovito, a pola na ruke kao "terenski dodatak". Na račun je posljednja sjela plaća za siječanj, a dio na ruke suprug nije dobio od prosinca. Prvi svibnja prisilio ih je da potpišu novi ugovor, s novom tvrtkom koju je otvorio – očajna je supruga radnika M-Profila.

Pokušali smo doći i do vlasnika tvrtke, svojedobne dobitnice plakete sa Zlatnom kunom i "tvrtke gazele", no on je, kaže tajnica, na putu u inozemstvu. I dok je gazda u Iraku, i neki drugi putovi vode do njega. Na telefon uprave zlatarskog Konstruktora, naznačen na njihovoj internetskoj stranici, javio se ženski glas, objavivši da to više nije "ta tvrtka, sad su Zagorje-betoni". Upućuje nas na drugi telefonski broj. – Koga ćemo ondje dobiti, koja je to tvrtka? – pitamo.

– Mislim da je to M-Profil – objavljuje pristojni glas. A radnici Konstruktora već godinu dana čekaju da im vlasnik uplati doprinose, posljednju plaću dobili su za siječanj. Zaposlenik Gramip-TPS-a žali se da im vlasnik tvrtke Josip Žužul nije isplatio tri plaće i doprinose, unatrag tri godine. Žužul je jedini poslodavac koji se odvažio porazgovarati na temu zakasnjelih plaća. Priznaje da kasne dva dohotka, a s njima i doprinosi.

– Situacija je teška, nezgodna. Dali su vam krive informacije o tri plaće, ali shvaćam radnike, nije im lako – uhvatio je gazdu napad suosjećanja. Ekonomski analitičar, i sam poduzetnik, Ante Babić smatra da je akcija blokade isplate plaća bez doprinosa korak u dobrom smjeru.

– Svi koji su plaćali doprinose osjećali su se kao debili. Počistit će se oni koji dobrim firmama onemogućuju rast, pa će i one zaposliti nove ljude – vjeruje Babić.

Zreli za stečaj

Da je značajan dio poduzeća koji ne plaćaju plaće i doprinose spreman za stečaj, misli makroekonomist Splitske banke Zdeslav Šantić.

– Za te ljude potpuno je svejedno dolazi li stečaj sad ili za mjesec-dva, najgore je kad se pokrene kad je već kasno za podmirenje potraživanja – poručuje.

Ključne riječi

Komentara 41

MA
maxell
10:19 05.05.2012.

Vlada je kriva! Takav nacin poslovanja firmi treba da se zaustavi, a odgovorni moraju pod kljuc. Ovo nije samo privredni kriminal nego i ROPSTVO UCJENJIVANJE itd.

Avatar deziderij
deziderij
10:24 05.05.2012.

Eto lojalnog naroda, eto lojalnih radnika koji ne proklinju državu nego poslodavce. Eto i dokaza koliko su ovaj narod i ovi radnici glupi. Njima su krivi poslodavci a ne država koja je proizvela te iste poslodavce i koja skupa s njima radi budale od njih. Luda li svita majko mila. Da država nije lopovska i da nije do srži korumpirana onda ne bi ni ovakvih \"poslodavaca\", parazita i krvopija, niti bilo. Ali dok njima, iz onog dijela na kojemu sjede, dođe u glavu .......

Avatar boros
boros
11:28 05.05.2012.

...L Z N, Izet je mrak...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije