Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kolektori u prašini

Umjesto da štede novac, kolektori u Sisku skupljaju prašinu

'sisak - 26.03.2010., Sisak - Strotine solarnih celija od 2006.godine uskladistene su u podrumu bazena. Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL'
'Nikola Cutuk/PIXSELL'
27.03.2010.
u 06:20

Nakon što su kupljeni shvatilo se da krov bazena neće moći izdržati njihovu težinu. Zašto se to nije provjerilo prije kupnje nitko nam ne želi odgovoriti

Još od 2006. godine 223 solarna kolektora skupljaju prašinu u podrumskim prostorijama Športsko-rekreacijskog centra Sisak. Podsjetnik je to na nikad dovršen projekt grijanja ŠRC-a Sisak i Doma za starije i nemoćne, započet još za bivše gradske vlasti. U sve intenzivnija nastojanja sadašnje vlasti da raznim projektima promovira energetsku učinkovitost taj se neiskorišteni potencijal nikako ne uklapa.

 

– Jedno od mogućih rješenja ove situacije bilo bi da Grad proda svojim građanima te kolektore u pola cijene. Svakome po dvije ploče. Da sam je gradonačelnik ja bih ih zapravo podijelio svojim građanima. Ovako samo stoje neiskorišteni, i to već četiri godine, a već su mogli uštedjeti puno novca – smatra Ljubomir Majdandžić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za sunčevu energiju. Ovakva rješenja razmatrana su i u stručnoj službi za energetsku učinkovitost pri Gradu Sisku, no kako doznajemo, nisu prihvaćena jer se ne zna što bi u tom slučaju s ostatkom opreme.

 

Kolektori i oprema kupljeni su za 965.000 kuna, očuvani su te posloženi na palete u originalnim pakiranjima.

 

Nisu postavljeni jer krovna konstrukcija bazena ne bi izdržala njihovu težinu, a nisu se ni estetski uklapali. To je Gradu Sisku potvrdila projektantica ŠRC-a Sisak Vesna Rogić, no tek nakon što su kolektori već kupljeni. Postavlja se stoga pitanje zašto se stručno mišljenje nije tražilo prije kupnje kolektora.

 

Konkretan odgovor nitko na to pitanje ne želi dati. Milivoj Šarko, bivši ravnatelj te gradske ustanove, nije htio dati nikakvu izjavu. Iz Grada nisu imali komentar na ovo pitanje, no kažu da će nastojati iskoristiti kolektore u jednom od svojih projekata energetske učinkovitosti. Sadašnji ravnatelj ŠRC-a Sisak Ivo Šimac siguran je jedino da su u dobrim rukama.

 

– Nemam zaista nikakve veze s njihovom kupnjom. Mogu jedino reći da su ovdje na sigurnom i potpuno očuvani – kaže Šimac.

 

Inače, jedno od predlaganih rješenja bilo je da se kolektori postave na parkiralište između tržnice i ŠRC-a. No, konstrukcija za to stajala bi oko četiri milijuna kuna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije