Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uz Večernji list

Umjesto 20 mjeseci čekanja za MR mozga pacijentica s nesvjesticama pregledana u roku od par dana

Zlata Radović
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/5
17.02.2015.
u 19:30

Večernji list je Zagrepčanki Zlati Radović omogućio da MR mozga obavi u roku od par dana u Poliklinici Aviva, umjesto da čeka 20 mjeseci

Nakon što smo objavili vijest o Zagrepčanki Zlati Radović koja je u bolnici dobila termin za magnetsku rezonanciju mozga tek za 20 mjeseci Večernji list joj je omogućio da pregled obavi u roku od par dana u Poliklinici Aviva.

Zlata Radović je na MR mozga upućena zbog nesvjestica uz povraćanje i lošeg EEG nalaza, a pretragu koja bi joj trebala postaviti dijagnozu i na temelju koje bi se odredilo liječenje trebala je čekati do 12. listopada 2016. Pacijentica je u poliklinici pregled obavila danas, a nalaze bi trebala dobiti do kraja tjedna.

Zlata Radović je imala nekoliko nesvjestica koje su se događale s istim simptomima, tijekom noći uz povraćanje, a posljednja se dogodila prošlog mjeseca. Zabrinuta za zdravlje posjetila je i bolnice i dom zdravlja, gdje je obavila niz drugih pretraga. No, kada je došao red na MR mozga termin koji je dobila ju je obeshrabrio pa je pretragu odlučila obaviti privatno.

Uz preduge liste čekanja problem i podizanje nalaza

- Liste čekanja su van svakog komentara, kada su mi rekli da sam naručena za 20 mjeseci bilo mi je skoro smiješno. Rekla sam kolegama u uredu da probaju pogoditi kada su me naručili - ispričala je Zlata Radović i dodala kako je teško živjeti toliko mjeseci do pretrage kada je u pitanju osjetljiv dio tijela poput glave. Osim lista čekanja, istaknula je i problem termina za podizanje nalaza koji nije pristupačan pacijentima s najčešćim radnim vremenom do 16, 17 sati.

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

(Zlata Radović, Foto: Žarko Bašić/ PIXSELL)

- U današnje vrijeme kada se toliko služimo internetom i e-mailovima nije mi jasno da se i taj nalaz ne može poslati tim putem - rekla nam je. Cijena magnetne rezonancije, konkretno u Poliklinici Aviva, stoji 999 kuna, a uz nju je kod nekih pacijenata potrebno napraviti i kontrast koji stoji dodatnih 400 kuna. Na nalaze se obično čeka četiri do pet dana. Magnetnom rezonancijom se radi procjena manjih promjena u moždanom tkivu, a njegova prednost je što nema zračenja pa nije štetan za djecu i trudnice. Najviše se rade pretrage mozga i kralježnice, ali i koljena, ramena, abdomena...

Veliko zanimanje iz Slovenije

Sama pretraga traje pola sata, a za nju je veliko zanimanje, čak i iz inozemstva. Primjerice, kako su nam rekli u Poliklinici Aviva, dolaze pacijenti iz Slovenije gdje pretraga magnetnom rezonancijom stoji 2.500 kuna.

Zlati je pak sada glavna želja da nalaz bude dobar i da će jednog dana ovakve situacije u Hrvatskoj izgledati drugačije. - Hvala Poliklinici Aviva i Večernjem listu, sretna sam što sam pretragu umjesto za 20 mjeseci obavila u roku od par dana - rekla je Zlata Radović.

>> 'Imam nesvjestice, a na MR mozga trebam za 20 mjeseci'

Komentara 16

DU
Deleted user
19:49 17.02.2015.

Sad treba redom rješavati one koji čekaju 19, 18, 17 i tako redom. Jedan pacijent je riješen. I što sad!? Tipično. Ništa sustavno i kompletno, samo parcijalna rješenja.

DU
Deleted user
19:50 17.02.2015.

Zapravo, ovo je reklama za kliniku Aviva.

DU
Deleted user
19:49 17.02.2015.

20 mj. !?!? Koliko mi je poznato ne postoji niti jedna medicinska ustanova u kojoj se toliko čeka na MR. A poznato mi je. Osim toga prema pravilniku HZZO-a svaki pacijent koji mora čekati na pretragu duže od 3 mjeseca i za to dobije valjanu potvrdu o narudžbi ima pravo otići u privatnu ustanovu i kasnije tražiti i dobiti povrat novca. Osim toga MR uređaja ima u mnogim bolnicama i moguće je dobiti uputnicu i za te ustanove čak i uz putni nalog. Tako se primjerice u Osijeku čeka na MR 5 mj, ali zato su tu Sl. Brod, Požega i Vukovar gdje se čeka manje. Jasno mi je da VL ima potrebu za reklamom privatne poliklinike, ali barem baratajte s istinitim podatcima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije