Naslovnica Vijesti Hrvatska

Umirovljenici ruše cijenu rada

Profesori Pravnog fakulteta Ivana Vukorepa i Željko Potočnjak iznijeli svoje mišljenje na prijedloge mirovinske reforme članovima radne skupine.
16. kolovoza 2018. u 00:02 12 komentara 8779 prikaza

Troje stručnjaka koje je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić uključio u radnu skupinu kako bi sudjelovali u pripremi mirovinske reforme tvrde da ih je ministar doveo pred svršen čin, prezentirao je prijedloge u čijoj pripremi oni nisu sudjelovali, tako da se pred novi krug usuglašavanja ministar Pavić neće moći pohvaliti podrškom iz stručnih krugova.

To su Danijel Nestić, istraživač Ekonomskog instituta te profesori s katedre za radno i socijalno pravo Pravnog fakulteta Zagreb Željko Potočnjak i Ivana Vukorepa, svi troje stručnjaci za mirovinski sustav i autori niza radova u tom području.

Svi troje kažu da među prijedlozima ima dobrih, ali i jako loših rješenja. Danijel Nestić je preko matičnog Ekonomskog instituta ponudio alternativno rješenje za mirovine drugog stupa, koje podrazumijeva priznavanje dodatka drugom stupu bez povratka u prvi, dok su se pravnici odlučili na analizu ministrovih prezentacija. Stavovi dvoje profesora s Pravnog fakulteta dosad nisu javno objavljeni, a dostavljeni su članovima radne skupine.

– Mislimo da je posve neprimjereno da se promjene u mirovinskom sustavu poduzimaju na način da čak ni članovi Radne skupine nisu upoznati s bilo kakvom analitičkom podlogom predloženih promjena, a niti im je dana mogućnost da se očituju o točnosti, smislenosti i svrsishodnosti predloženoga – napisali su profesori Ivana Vukorepa i Željko Potočnjak te dodali kako je krajnje neprimjereno da se promjene koje će dugoročno odrediti socijalne i gospodarske odnose u našoj zemlji poduzimaju bez prethodne analize i procjene njihova učinka na buduće generacije.

>>Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u e-izdanju!

Od ostalih tema izdvajamo:

>>Kraj hiperpotražnje u turizmu: Srpanj i kolovoz bez rasta dolazaka gostiju

>>Večernji list doznaje: Modrić i Rakitić sigurno ostaju

>>Crna Gora ne može u EU dok Hrvatskoj ne vrati jedrenjak

>>Slučaj Zaprešić. Komentar Darija Markasa: Oprez, mojem bratu nitko nije mogao pomoći

>>Madonna ne staje, ovako može do osamdesete

 | Autor :

 

Zdravstveno osiguranje
Koliko košta zdravlje u 2019. i kako izbjeći duge liste čekanja

A1 izdvaja za Vas

 • fakin2012:

  Tih 27 posto je socijalna pomoć u prvom stupu i pitanje je s kojim pravom se mogu diskriminirat oni iz drugog stupa tako da ne dobiju takvu soc. pomoć?

 • Avatar neidemdalje
  neidemdalje:

  To je sve iz razloga što moj gazda sebi uzme 100000 kuna mjesečno a nas 10 radnika podijeli oko 50 000 ....od toga nas je pola na crno sa plaćom od 2600 kuna... normalno njegov prihod nije prijavljen....

 • koraknaprijed:

  Nisu samo umirovljenici krivi, mi imamo 250 000 radnika na burzi od kojih bar pola radi na crno i prima socihalnu pomoc, ne placaju porez i jos uzimaju pomoc.