Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Državni neprijatelji"

Umirovljenici osuđeni zbog špijunaže

zatvor
Reuters
21.11.2009.
u 17:23

Bivši službenik ministarstva tokom istrage je priznao da je zajedno sa svojom ženom povjerljive informacije dostavljao komunističkim vlastima na Kubi.

Bivši zaposlenik američkog ministarstva vanjskih poslova, Walter Kendall Myers i njegova žena Gwendolyn osuđeni su za špijunažu.

Bivši službenik ministarstva tokom istrage je priznao da je zajedno sa svojom ženom povjerljive informacije dostavljao komunističkim vlastima na Kubi. Sud je zbog toga izrekao drakonske kazne. Walter Myers je osuđen na doživotni zatvor a njegova žena će provesti najmanje sljedećih šest godina iza rešetaka. dodatno je sud odredio da bračni par mora isplatiti 1,7 milijuna dolara kazne jer se procjenjuje da su okrivljenici toliko dobili za svoje "usluge".

Sve to ne bi bilo toliko zanimljivo da se radi o starijim osobama koje se već dugo vremena umirovljeni. Naime, kubanski špijuni zajedno imaj 143 godine!

Ovaj primjer je dokaz kako američko pravosuđe još uvijek rigorozno kažnjava sve protudržavne aktivnosti svojih građana te da se neće odustati od proganjanja "državnih neprijatelja".

Početkom ljeta umirovljenici su nakon dugotrajne istrage od strane FBI-a uhićeni zbog osnovane sumnje da su skoro tri desetljeća bili dio kubanske špijunske mreže u SAD-u.

Walter Myers (72) priznao je da je 1978. godine, za vrijeme posjete Kubi došao u kontakt s agentima kubanske tajne službe te da je pristao na suradnju s kubanskim vlastima. Također je priznao da je nekoliko puta odlikovan od strane kubanskih vlasti te da je jednom, zajedno sa svojom ženom, upoznao komunističkog vođu Fidela Castra.

"Kubanska veza" umirovljenike je kontaktirala preko radijske veze nakon čega je žena povjerljive dokumente dostavila na dogovoreno mjesto, najčešće su to bili trgovački centri.

Špijunski dvojac je otkriven nakon što ih je kontaktirao američki agent koji se predstavljao kao kubanski agent.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije