Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Umirovljenici mogu biti mirni, mirovine će dolaziti na vrijeme'

Oporba je Mrsićev prijedlog ocijenila dobrim međutim svjesna je da ga vladajući neće prihvatiti.
23. travnja 2020. u 13:56 3 komentara 406 prikaza
Isplata uskrsnica za umirovljenike i nezaposlene u Sisku 2018. godine
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Majda Burić poručila je u četvrtak umirovljenicima da mogu biti mirni, da su mirovine sigurne i da će dolaziti na vrijeme.

Sarajevo: Umirovljenici danas pa sve do kraja tjedna mogu po svoje penzije za najnužnije poslove Umirovljenici jurišaju u banke, dopušten im izlazak nakon tri tjedna

„Moram istaknuti da su mirovine sigurne, da su dolazile i dolazit će na vrijeme, treba naše građane koji spadaju u ranjivu skupinu, a to su umirovljenici , umiriti i reći im to jasno i glasno”, kazala je Burić u Saboru tijekom rasprave o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju koje je predložio Mirando Mrsić (Demokrati).

Državna tajnica podsjetila je da je Vlada Andreja Plenkovića podigla sve mirovine za 12 posto a one najniže koje prima oko 250 tisuća umirovljenika za 15 posto istaknuvši da je solidarna prema onima koji imaju manje.

To dokazuje i uvođenje nacionalne mirovne koje je u pripremi, dodala je Burić.

Gradska plinara Zagreb IZVAN ZAKONA Galović: Agencije za naplatu ovršuju umirovljenike unatoč mjerama

Prosječna mirovna u travnju ove godine iznosila je 2827 kuna što je 41 posto prosječne plaće, uz prosječan staž od 30 godina. Prosječna mirovina za osobe s 40 godina staža iznosila je 4664 kuna što je udio od 70 posto u prosječnoj plaći, navela je i istaknula je kako ti podaci pokazuju da treba dalje poticati građane na dulji ostanak u svijetu rada.

Za Mrsićev prijedlog Zakona o mirovinskom osiguranju Burić je kazala da ga Vlada ne prihvaća jer ne nudi nova rješenja koja bi bila usmjerena na dugoročnu održivost mirovinskog sustava i adekvatnost mirovina.

Osim toga, prijedlogom se povećavaju rashodi mirovinskog sustava bez navođenja načina osiguranja tih financijskih sredstava .

Isplata uskrsnica za umirovljenike i nezaposlene u Sisku 2018. godine
1 / 6
Isplata uskrsnica za umirovljenike i nezaposlene u Sisku 2018. godine

Mrsić je predložio snižavanje dobne granice za starosnu mirovinu za razdoblje obavljanja roditeljske dužnosti, za 6 mjeseci za jedno dijete, za 18 mjeseci za dvoje djece te za 36 mjeseci za troje i više djece.

Prijedlogom je predložio i razdvajanje mirovina ostvarenih prema posebnim propisima (povlaštene mirovine) od onih ostvarenih prema stažu (radničke mirovine), kao i mogućnost korištenja dodatka u slučaju smrti bračnog/izvanbračnog druga uz osobnu mirovinu u visini 50 posto svote obiteljske mirovine.

"Ovaj prijedlog sadrži niz novima koje bi mirovinskom sustavu dale posve novu dimenziju, usmjeren je na razvoj tog sustava i nova rješenja ...ovo je zakon za neko novo vrijeme", kazao je Mrsić.

Oporba je Mrsićev prijedlog ocijenila dobrim međutim svjesna je da ga vladajući neće prihvatiti.

Hrvatska pošta Tanki živci Kazao da ima koronu jer je bio revoltiran što mu mirovina nije stigla na kućnu adresu!?

„Ne očekujte valjda da će Vlada koja je dio toga obećavala pa četiri godine nije napravila ništa uvažiti dio tih mjera za poboljšanje funkcioniranja mirovinskog sustava”, poručio je zastupnik HSU-a Silvano Hrelja.

Goran Ivanišević
ĐOKOVIĆEV TRENER
Goran Ivanišević: Uništio mi je život, zbog njega nisam mogao spavati
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • Avatar SandraBJ91
  SandraBJ91:

  w︆­w︆­w︆­.︆­k︆­i︆­s︆­s︆­i︆­a︆­.︆­c︆­l︆­u︆­b

 • Avatar JenniferIQ87
  JenniferIQ87:

  w︆︅w︅︆w︆︆.︆︆l︅︆o︆︅v︅︆e︆︆x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅u︅︆b

 • Avatar LisaAE88
  LisaAE88:

  a︆­b︆­r︆­e︆­.︆­a︆­i/a16n