Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Usklađivanje mirovina

Umirovljenici će u rujnu dobiti samo dvije-tri kune više

umirovljenici
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
21.08.2015.
u 00:15

Prosječna mirovina za puni radni staž kreće se oko 3400 kuna

Umirovljenike bi u rujnu mogla dočekati skromna povišica mirovine između dvije i tri kune. Idući će tjedan DZS objaviti podatke koji su osnova za usklađivanje, a to je kretanje plaća u prvom polugodištu ove u odnosu na zadnje polugodište 2014.

U tom su razdoblju cijene bile u padu 0,2 posto, dok su u pet mjeseci bruto plaće porasle 0,3 posto. Ako se taj rast plaća zadrži i u lipnju, formula usklađenja dala bi mogućnost skromne povišice mirovina koja bi se kretala oko 0,1 posto, što bi za prosječnih 2400 kuna mirovine donijelo povećanje mirovine nešto jače od dvije kune. Razlika bi se mogla isplatiti jednokratno.

Prosječna mirovina za puni radni staž kreće se oko 3400 kuna. Inače, mirovine su zadnji put rasle jedan posto u srpnju 2013. godine, a dvije godine nije bilo povišica jer je formula za usklađenje koja se temelji na kretanju plaća i cijena davala negativan zbroj. 

>>Na redu su i plaće i mirovine i socijalni transferi i poticaji i...

>>Siromašnima podijelili 110 paketa hrane u samo pola sata, mnogi ostali praznih ruku

Ključne riječi

Komentara 15

TH
than
01:08 21.08.2015.

Koja ziva komedija. Radis cijeli zivot za politicare koji nista ne rade i imaju 4-7x vecu mirovinu od tebe za daleko manje rada. A sto najbolje mirovinom ne raspolazes ti, nego ti drzava rekla kako da je koristis. Ne moze na stednju, ne mozes ulagati, vec je solidarnost u pitanju. Hvala Bogu pa uskoro odoh iz ove zabokrecine, a ovi neka muze one koji to zele.

OL
olrajt
08:39 21.08.2015.

...još jedan "uspjeh" ove vlade!

Avatar zajutrak
zajutrak
08:05 21.08.2015.

Imam 40 god staža u klinici, VŠ ,bil sam 2.mir stup i mirovina mi je 2.750 kn..,sramno , kako bitange dobiju veliku mirovinu i kako su meni izračunali ovo, bog zna..koji prosjek ...sused tapetar, 27 g staža , u mirovini 100let, mrovina 4100.., pa ti reci o pravdi i pravici ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije