Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvatsko zdravstvo

Umire 5 beba na 1000, ali u vrhu smo s e-receptima

Rajko Ostojić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
10.12.2013.
u 10:54

Prvi put raste nejednakost među zemljama uvjetovana krizom

Između vodeće Nizozemske i Srbije na začelju, Hrvatska zauzima 19. mjesto na ovogodišnjem Europskom zdravstvenom potrošačkom indeksu 34 zemlje (Euro Health Consumer Index, EHCI), koji je izradila tvrtka Health Consumer Powerhouse. Od mogućih 1000, dobili smo 656 bodova i u laganom smo padu u odnosu na prethodnu godinu.

Vrednovali su niz pokazatelja kvalitete zdravstvenih usluga, kao što su rezultati liječenja, prevencija, novi lijekovi, odnos prema pacijentima, ali i stopa neformalnih plaćanja liječnicima – ukupno je 48 indikatora.

Bogatije zemlje na vrhu

Tako smo po smrtnosti novorođenčadi na neugodnom 11. mjestu jer umre gotovo pet beba na tisuću rođenih. Najgore je u Rumunjskoj, gdje čak deset beba ne preživi, dok najmanju smrtnost novorođenčadi bilježi Island – ni dvije smrti prije navršene godine života. Jedno mjesto bolja od Hrvatske je Poljska, ali je ispod nas Engleska (s obzirom na to da je u Britaniji škotsko zdravstvo odvojeno od engleskog i posebno su promatrani u ovom projektu). U više od pola slučajeva smrti novorođenčadi uzrok je niska porođajna težina. Na pokazatelje novorođenačke smrtnosti, za razliku od drugih pokazatelja, aktualna financijska kriza ne utječe, već se oni od 2005. godine, otkad se EHCI mjeri, stalno poboljšavaju. Naime, u osam godina ovo je prvi EHCI izvještaj koji uočava rastuću nejednakost u uslugama zdravstva između bogatijih i krizom pogođenih zemalja Europe.

– Bogatije su zemlje grupirane prema vrhu indeksa i to je izraženije nego prethodnih godine – kazao je Arne Björnberg, voditelj istraživanja. Zbog financijskih teškoća sve veći broj zemalja sve više kasni s odobrenjem novih lijekova i terapija. Prema riječima A. Björnberga, postoje podaci da su čak i Švedska i Švicarska produljile vrijeme za usvajanje novih lijekova za prosječno 50 dodatnih dana!

Kad je riječ o izdacima za zdravstvo, Hrvatska je na 26. mjestu s oko 1600 dolara po osiguraniku, dok, za ilustraciju, u posljednjoj Albaniji to iznosi 600 dolara, dok u Luksemburgu, Norveškoj, Švicarskoj i Nizozemskoj taj iznos premašuje 5000 dolara.

Tabela zemalja prema broju onkoloških pacijenata koji bolest prežive svrstava Hrvatsku opet u najdonju od tri skupine, u društvu s Bugarskom, Letonijom, Litvom, Mađarskom... No, nažalost, u gornjoj smo skupini kad je riječ o bolničkoj infekciji MRSA, koja se pojavljuje u više od 25% slučajeva. Po davanju mita liječnicima Hrvatska je među onom polovicom zemalja u kojima je to češća pojava, ali s tim u vezi gore je u Italiji, Sloveniji i Austriji.

Zanimljivo je da smo u jednoj kategoriji u društvu najnaprednijih – po korištenju elektroničkih recepata u skupini smo sa skandinavskim zemljama, Nizozemskom i Velikom Britanijom, a e-recepti rjeđe no u Hrvatskoj koriste se i u Švicarskoj, Njemačkoj i Austriji!

Epidemija prijeti

Ministar zdravlja Rajko Ostojić komentirao je navode EHCI istraživača po kojima Hrvatska nema preventivne programe protiv pušenja, alkoholizma i pretilosti te da je potrebno poboljšanje kad je riječ o fizičkoj aktivnosti u školama i cijepljenju, kao i prigovor na preduge liste čekanja.

– Što se tiče pušenja, ove smo godine u srpnju zakonom zabranili izlaganje cigareta u trgovinama. Uveli smo nove lijekove za Alzheimerovu bolest i Parkinsonovu bolest. Nažalost, akcije protiv cijepljenja umanjile su do dva i čak tri puta procijepljenost građana u zadnjih pet godina, a pokazuje se manji odaziv kad je riječ o cjepivima za djecu “3 u 1” i “5 u 1”. Svjetska zdravstvena organizacija predvidjela je moguću opasnost od epidemije cerebralne paralize u Europi, nadam se da se u Hrvatskoj to neće dogoditi – kaže Ostojić. Napominje i da već godinama provodimo akcije tjelesne aktivnosti “Živi zdravo” i “Zdravlje za 5” te da ulažemo napore za smanjenje lista čekanja.

>>Bez liječnika potpisali novi kolektivni ugovor za zdravstvo!

>>Besplatno zdravstvo ostalo je u povijesti, a bolnice u dugovima

Komentara 2

DO
doktorica
11:53 10.12.2013.

Tako smo po smrtnosti novorođenčadi na neugodnom 11. mjestu jer umre gotovo pet beba na tisuću rođenih. ....ali glavno da imamo e-recepte,to nam je važnije od zdravlja.....

DE
deniskaro
21:23 08.02.2014.

Dobro, oće li iko ovom nadri stručnjaku konačno javit da epidemija CEREBRALNE paralize NE PRIJETI JER CERBRALNA PARALIZA NIJE ZARAZNA BOLEST? Ili bi on uveo i cijepljenje protiv slomljenih kostiju... Majko mila... a najgore je što se mnogi rvati brinu i pitaju svoje lječnike da li bi se i oni trebali cijepiti da ne dobiju tu cerebralnu paralizu... Oj živote... -.-

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije