Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Umag za deficitarna zanimanja prvi uveo stipendije od 30.000,00 kn za studente državljane Republike Hrvatske

Umag
Foto: Promo
1/3
06.12.2019.
u 09:58

Umag je ponovno potvrdio visoku razinu promišljanja na području demografske politike i obrazovanja, kao i status grada pokretača razvojnih mjera na makro razini. Usmjerivši posebnu pažnju deficitarnim zanimanjima, Grad Umag je sustavno osmislio dugoročni plan zadržavanja kadrova u svojoj zajednici.

Na tržištu rada u našoj državi sve je veća potreba za djelatnicima deficitarnih zanimanja, stoga je Grad Umag učinio iskorak te je, kao prvi grad u Republici Hrvatskoj, uveo stipendije od 30.000,00 kn za studente državljane Hrvatske, neovisno o njihovom mjestu prebivališta u RH.

Cilj ove mjere je kroz postupak dodjele stipendija za deficitarna zanimanja osigurati dovoljan broj djelatnika koji će u narednom periodu raditi na zadovoljenju potreba svih građana s područja Umaga. Za početak će osigurati pet stipendija za pet deficitarnih kadrova za što će osigurati 150.000,00 kuna godišnje, odnosno između 800 i 900 tisuća kuna do okončanja studija. Svi će studenti po završetku studija imati obvezu najmanje pet godina živjeti i raditi na području grada Umaga. Kroz cijelo to vrijeme osigurat će im se dodatne poticajne mjere, počevši od dodjele stana za vrijeme njihova rada tijekom svih 5 godina, pa do ostalih brojnih poticajnih mjera koje Umag već svojim građanima nadstandardno omogućuje. Time će se navedeni kadar motivirati da Umag odaberu kao svoj novi dom te u njemu ostanu živjeti i raditi.

Foto: Arena Hospitality Group

„Tijekom mjeseca prosinca 2019. godine, Grad Umag će objaviti Javni poziv, a koji će sadržavati sve kriterije, pogodnosti i obveze studenata koji se budu odlučili javiti. Kao što je i najavljeno, na navedeni Javni poziv mogu se javiti svi studenti/građani Republike Hrvatske, bez iznimke, a koji žele fakultetsko obrazovanje nastaviti u Hrvatskoj ili inozemstvu, odnosno u Europskoj uniji.“ objasnio je gradonačelnik Vili Bassanese te nadodao kako je ovakva odluka bila posljedica desetogodišnjeg planiranja u smjeru demografske politike.

Kada su pak u pitanju konkretna zanimanja, sukladno novom Pravilniku koji se odnosi na deficitarna zanimanja od interesa za grad Umag, riječ je o poslovima koji su potrebni da bi se na području Umaga zadovoljile javne potrebe građana.

Tako će Javni poziv ove godine obuhvatiti kadrove jednog inženjera građevine ili arhitekture, jedne više medicinske sestre, jednog profesora informatike te dva liječnika za rad u hitnom medicinskom prijemu (HMP Umag).

„Po dovršetku studija, navedenim stipendistima bit će osiguran besplatni smještaj tijekom prvih pet godina rada i stanovanja u Umagu, a što su uvjeti samog Javnog poziva.“ zaključio je Bassanese.

Valja napomenuti kako je i ova nova poticajna mjera dio desetogodišnjeg projekta „Umag grad djece 2010.-2020.“, a zahvaljujući kojem je Umag osmislio i sproveo niz vrlo važnih aktivnosti, poput rekonstrukcije ili novoizgradnje svih 17 zgrada škola i vrtića, uspostave sustava besplatnih vrtića za svu djecu, bez liste čekanja i s prosjekom od 1 odgajateljice na 8 mališana. Tu su i besplatni udžbenici, besplatni prijevoz za osnovnoškolce, poticajna stanogradnja za mlade, u okviru koje je ključeve svoga stana dobilo već 121 obitelj iz Umaga, kao i drugi niz pogodnosti. Riječ je o vrlo kompleksnom sustavu koji osigurava bezbrižno odrastanje umaških stanovnika te najbolje i najkvalitetnije uvjete, od rođenja pa do samog zapošljavanja. Umag je tako postao jedan od vodećih gradova u Hrvatskoj po pitanju obrazovanja, demografske politike, socijalne politike i mladih te nedvojbeno grad jednakih mogućnosti za sve.

Foto: Arena Hospitality Group

„Stipendiranjem studenata deficitarnih zanimanja s područja cijele Republike Hrvatske, željeli smo napraviti iskorak te privući navedeni kadar u naš grad ne bi li cijeloj zajednici pružali još kvalitetniji i sigurniji život, život visokog standarda kojem se u Umagu kontinuirano teži. A zajedno s našim studentima i njihovim izvanrednim uspjesima, polažemo temelje za sustav kako bi svi mogli odrastati, obrazovati se, raditi i živjeti u Umagu, našem gradu koji se iz godine u godinu razvija i raste.“ naglasio je Bassanese.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije