Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ugrožena vrsta

Ulješure viđene u našem dijelu Jadranskog mora nasukale se u Italiji

ulješure
Foto: Youtube Screenshot
1/2
12.09.2014.
u 18:00

Prema informacijama koje je dobio Institut Plavi svijet, četiri kita su vraćena u more. Tri su uginula

Skupina od sedam ulješura koje su nedavno viđene uz hrvatsku obalu Jadranskog mora nasukale su se na plažu Punta Penna u mjestu Vasto u Italiji, izvijestio je Institut Plavi svijet.

Riječ je o životinjskoj vrsti koja je ugrožena i koja inače obitava u velikim dubinama. U akciji spašavanja koju su pokrenule talijanska Obalna straža uz pomoć brojnih volontera, prema informacijama koje je dobio Institut Plavi svijet, četiri kita su vraćena u more. Tri su, nažalost, uginula.

– Prema informacijama koje nam je proslijedio naš kolega, dr. Sandro Mazariol sa Sveučilišta u Padovi, koordinator skupine za izvanredna stanja i spašavanje kitova u Italiji, tri životinje su uginule, a četiri su uspješno vraćene u more. Detalje o samom sastavu skupine i veličinama životinja te koje su životinje spašene saznat ćemo naknadno. Također, prema fotografijama nasukanih životinja kolege u Grčkoj će pokušati identificirati životinje kako bi saznali odakle su točno došle te hoće li ih ponovo vidjeti žive i zdrave. Ovo je prva uspješno izvedena akcija spašavanja ulješura u Jadranu, iako sve do izlaska iz Jadrana postoji mogućnost ponovnog nasukavanja – navodi Institut Plavi svijet u priopćenju.

Dodaju kako se nadaju da će četiri preživjele jedinke ipak naći siguran put prema Jonskom moru.

>> Snimili ugrožene kitove zubane kod šibenskih otoka

Komentara 7

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
16:54 12.09.2014.

'Ajde Talijani, uništili ste nam bankarstvo, pa spasite barem kitove!

KA
kafka
00:12 13.09.2014.

Jadran je plitko more i akciju spašavana trebalo je započeti ranije i pomoći im da izađu u duboke vode.!!! . . . . . EU je trebala reagirati.

Avatar reference
reference
17:00 12.09.2014.

bolje sto su se ramo nasukale, tamo ce ih spasiti. da su se nasukale kod balkanskog plemena to bi im bilo zadnje u zivotu. lezale bi na plaza dok se same od sebe ne bi raspale.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije