Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cijene nekretnina

Ulazak u EU ne donosi znatnije promjene cijena nekretnina

'14.01.2009., Zagreb - Mamutica je najveca zgrada, po obujmu, u Zagrebu i Hrvatskoj, a takodjer se ubraja medju najvece stambene zgrade u Europi. Nalazi se u Novom Zagrebu, u kvartu Travno. Izgradjena
'Goran Stanzl/Vecernji list'
30.10.2012.
u 12:01

Nakon ulaska u EU može se očekivati blagi rast cijena nekretnina u pojedinim priobalnim dijelovima, a u ostatku zemlje ne očekuje se znatniji utjecaj na cijene

Proces pridruživanja Hrvatske EU donio je novu dimenziju kretanja tržišta nekretnina u Hrvatskoj. K tomu, kretanje cijena nekretnina posljednjih se godina našlo u središtu zanimanja ulagača, ali i domaće javnosti. Razloge tako velikog zanimanja valja tražiti u rastu cijena nekretnina te, posljedično, u mogućnostima zarade ulagača. Međutim, gospodarska kriza koja je počela sredinom 2008. godine donijela je nove okolnosti i izazove tržištu nekretnina. Također, raste neizvjesnost oko toga kakve će promjene ulazak Hrvatske u EU donijeti na tome tržištu. 

O mogućim učincima ulaska Hrvatske u EU na kretanje cijena nekretnina u medijskom je prostoru objavljeno već dosta informacija. Dobar je dio njih plod nerealnih očekivanja vezanih uz sam ulazak Hrvatske u EU. Stoga i ne čudi prevladavajuće mišljenje i bojazan domaće javnosti o mogućnostima dolaska do masovne kupnje nekretnina, rasprodaje zemljišta i obale i slično. Ono svakako ne nalazi uporište u domaćoj znanstvenoj i stručnoj javnosti. 

Hrvatska je od 1. veljače 2009. godine potpuno liberalizirala svoje tržište nekretnina prema pravnim i fizičkim osobama iz EU. Tako su državljani zemalja članica EU te pravne osobe iz EU potpuno izjednačeni s domaćim osobama u pogledu stjecanja vlasništva nad nekretninama u Republici Hrvatskoj. Zbog toga je dobar dio očekivanja o tržištu nekretnina nakon ulaska u EU već ugrađen u postojeće cijene nekretnina.

Analiza iskustava tranzicijskih zemalja koje su već pristupile Europskoj uniji o kretanju cijena nekretnina ne donosi jednoznačan zaključak za sve zemlje. U nekim je zemljama u 2004. i 2005. godini došlo do rasta cijena nekretnina, primjerice u Češkoj, Estoniji, Latviji i Sloveniji, dok je u nekim zemljama zabilježen pad cijena kao, primjerice, u Poljskoj i Slovačkoj.  

Opsegom relativno malo, tržište nekretnina u Hrvatskoj obilježava velika heterogenost potražnje i cijena. Tako postoje znatne disproporcije u kretanju cijena nekretnina među pojedinim regijama. Prema posljednjim dostupnim podacima Burze nekretnina u Hrvatskoj u mjesecu rujnu prosječna cijena prodanog stana po četvornom metru u Hrvatskoj je iznosila 1880 eura. Prosječna cijena u Gradu Zagrebu bila je na razini prosjeka Hrvatske, na obali je bila za 8,2 posto veća od prosjeka, dok je u ostalim dijelovima Hrvatske bila za 36,3 posto manja od prosjeka. Uvažavajući navedenu heterogenost i turističku atraktivnost pojedinih dijelova Hrvatske, nakon ulaska u EU može se očekivati blagi rast cijena nekretnina u pojedinim priobalnim dijelovima dok se u ostatku zemlje ne očekuje znatniji utjecaj na kretanje cijena. 

Gospodarske prilike u Hrvatskoj i EU zacijelo su najznačajniji čimbenik koji će utjecati na kretanje cijena nekretnina nakon što Hrvatska postane punopravna članica EU. Početni optimizam i razvoj velikih očekivanja oko samog ulaska u EU u velikoj su mjeri splasnuli i to ponajprije zbog gospodarske krize. Prema projekcijama Europske komisije u 2013. godini EU očekuje iznimno spor gospodarski oporavak. To bi moglo dovesti do slabljenja potražnje u inozemstvu i manjeg priljeva inozemnih ulaganja u Hrvatsku. Svakako da bi se takva ukupna kretanja mogla osjetiti i na tržištu nekretnina što bi u konačnici moglo rezultirati izostankom znatnijih cjenovnih promjena nekretnina zbog pristupanja Hrvatske EU. 

Na kraju, uz skorašnji ulazak Hrvatske u EU ne treba zanemariti ni ostale čimbenike koji mogu utjecati na kretanje cijena nekretnina nakon ulaska u EU. To su prije svega uvođenje poreza na imovinu, pesimistična očekivanja sektora stanovništva, očekivani nastavak rasta loših kredita kod banaka. Koji efekt će prevladati ovisit će o mnogim čimbenicima poput očekivanja tržišta, elastičnosti ponude i potražnje za nekretninama te prije svega o ekonomskim prilikama u zemlji. Svakako, scenarij ulaska Hrvatske u EU može donijeti novi impuls razvoja tržišta nekretnina, ali koji je ipak kratkoročnijeg karaktera. Trajniji oporavak tržišta nekretnina bit će teško ostvariv bez rasta ukupnog gospodarstva, zaposlenosti i dohotka stanovništva.   

Komentara 1

OB
-obrisani-
12:53 30.10.2012.

Ako niste znali Hrvatska ulazi u EU tek kad svi lopovi i ini pljackasi budu pod kljucem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije