Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vođa Reformista

Čačić kritizira Vladu: Nemaju sposobnosti i snage za realizaciju ideja

Radimir Čačić
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/6
09.11.2014.
u 12:50

Taj prijedlog koji je, kako kaže, iznio u prvoj godini mandata nije prihvaćen, pa su izostali i očekivani efekti. Najavio je, također, i kako će Reformisti u Saboru izići s prijedlogom velike radikalne mjere, primjenom austrijskog modela odvajanja politike od upravljanja državnim tvrtkama

Politika nije poezija. Ne možete prepisati ideju, pa imati dobru pjesmu nego morate imati sposobnosti i snage da se ideje realiziraju, a ova Vlada to nema! - poručio je Radimir Čačić danas u Osijeku na osnivačkoj skupštini gradske organizacije Narodne stranke - Reformisti. Smatra kako je smjer kojim ide hrvatsko gospodarstvo loš te da se smjernice zacrtane od strane Europske komisije ne realiziraju.

- Nova metodologija koja se primjenjuje od Eurostata Hrvatskoj nije pomogla nego odmogla jer su neke stavke uračunate, a koje nisu bile u dugu države. Na žalost, raniji reformski potezi pa čak i u nekim manjim segmentima, kao što je pokušaj sa outsorucingom isto tako se nisu realizirale. Dakle racionalizacija, teret koji nosi gospodarstvo Hrvatske se uopće ne smanjuje i to sve ukazuje EK da stvari ne idu u dobrom smjeru - rekao je.

Čačić smatra kako se ozbiljni pomaci mogu napraviti, ali ako se sustav javne uprave i pravosuđa drugačije postavi. 

- To znači da se po matematičkim kriterijima bez utjecaja paušalnih procjena, definira uspješnost rada i nadogradnje administracije. Na godišnjoj razini pet do šest posto ljudi koji ne zadovoljavaju te kriterije će se smanjiti, a do tri posto novih koji će ući u sustav podići će njegovu konkurentnost i kompetentnost - dodao je on napominjući kako bi na taj način u idućih pet godina u toj nadogradnji došlo do smanjena za oko 15 posto.

Taj prijedlog koji je, kako kaže, iznio u prvoj godini mandata nije prihvaćen, pa su izostali i očekivani efekti. Najavio je, također, i kako će Reformisti u Saboru izići s prijedlogom velike radikalne mjere, primjenom austrijskog modela odvajanja politike od upravljanja državnim tvrtkama. Zatražit će da se cijeli ključni državni portfelj u strateškim tvrtkama zakonom odvoji od Vlade, a pred menadžment koji će biti izabran na međunarodnom natječaju postavi samo jedan cilj - podići razinu uspješnosti i produktivnost iznad hrvatskog prosjeka.

- Ovo čemu smo danas svjedoci je tragična činjenica da su privatne tvrtke, a koje nisu najbolje na svijetu, 70 posto produktivnije nego državni sektor - napominje Čačić dodajući kako su to dvije velike strateške reformske stvari koje se mogu odmah učiniti. Reforma upravljanja državnom imovinom je započeta, ali se po njegovu mišljenju ništa nije dogodilo.

- Dio državne imovine koji je izvan upotrebe može se koristiti kao kolateral za investicije u Hrvatskoj, odnosno garancija s kojom se izlazi pred investitore i potiče se investicijska klima - kaže te dodaje kako takva reforma koju je predložio nikada nije prihvaćena uz argument kako to nije u sektoru gospodarstva.

- I nije, ali bitno utječe na to plaća li gospodarstvo veće ili manje poreze - zaključio je on u Osijeku.

>> Čačić svoju stranku vidi kao 'čudnovatog kljunaša' na političkoj sceni

Komentara 36

CA
campa
13:05 09.11.2014.

Čačić je još jedan od plejade Hrvatskih političara koji pokušava riječima ukazati na probleme Hrvatzskog društva.Problem je što Čačić nije bio sposoban održati poslovanje svoje tvrtke koja je dobro poslovala jedino kad je isti bio u vrhu izvršne vlasti.Kako vjerovati čovjeku koji jedno prića u predizbornim kampanjama a onda radi nešto sasvim drugo bez potrebe da objasni zašto je javnost obmauta.Pa zar on nije jedan od političara koji je u kampanji predstavljao plan 21 a danas se kritički osvrče na isti kao da neama sa planom ništa.Moralno upitna osoba kojoj ja osobno ne vjerujem.

PO
portugisac
13:00 09.11.2014.

Moj Kradimire, da si ti u Njemačkoj nikada više ne bi bio u politici ili na javnoj funkciji. Novinari bi te tamo " pojeli živoga" i otjerali bi te zbog nemorala. Još si pod kaznom makar i uvjetnom a diže te se u nebesa. Sramota za Hrvatsku.

ME
MED
14:01 09.11.2014.

Ovim covjekom se treba baviti MUP i DORH doci ce vrijeme i za Cacica morati ce sve vratiti sto je uzeo hrvatskom narodu !! Lako je biti poslovni covjek i poslovati sa drzavom kada si vlasti podoban ili si dioo te vlasti ! Nadam se da arhiva Drzavne revizije se nece cenzurirati kao arhiva CK SKH i da ovaj sve sto zna i svakom loncu poklopac biti u loncu !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije