Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Egipat

Ukrali Van Goghovu sliku od 55 milijuna dolara

'Egypt\'s Prosecutor General Abdel Meguid Mahmud (C) leaves after speaking to journalists following his inspection of the Mohammed Mahmoud Khalil Museum (background) in Cairo on August 22, 2010, a day
'KHALED DESOUKI'
22.08.2010.
u 17:30

Zbirka umjetnina vrijednih oko 1,2 milijarde dolara pohranjena je u kairskom muzeju praktički bez ikakva osiguranja

Prava zbrka s informacijama odvijala se jučer vezano uz krađu Van Goghovih "Makova" iz muzeja u Egiptu. Slika vrijedna 55 milijuna dolara ukradena je iz muzeja Mahmud Halil u Kairu. Nepoznati lopov izrezao ju je iz okvira i odnio.

Egipatski ministar kulture Faruk Hosni izvijestio je kako su policajci u kairskoj zračnoj luci pronašli sliku kod dvojice Talijana, ali je kasnije rekao da se radilo o "neistinitim informacijama". Talijani su im bili sumnjivi jer su posjetili muzejski toalet, a potom se prenaglo udaljili iz muzeja.

Slika poznata pod dva imena, "Makovi" i "Vaza s cvijećem", ukradena je u subotu. Nepoznati lopov iskoristio je preslabo osiguranje muzeja. U vrijeme krađe, javlja Bloomberg, radilo je samo sedam od postojeće 43 nadzorne kamere, a ni tih sedam nisu davale baš savršenu sliku. Svaki izložak u muzeju ima i sigurnosni alarm, ali nijedan ne radi, pokazalo se. Zanimljivo je da je na dan krađe muzej posjetilo ukupno devet ljudi.

Na tri kata zgrade tog egipatskog muzeja nalaze se umjetnine čija je vrijednost procijenjena na oko 1,2 milijarde dolara. Osim Van Gogha, u zbirci su i djela drugih europskih umjetnika poput Renoira, Gauguina i Moneta.

Nije prvi put da je ova slika ukradena – prvi put nestala je 1978., ali je pronađena dvije godine poslije u Kuvajtu. Tadašnji egipatski ministar unutarnjih poslova kazao je da su trojica Egipćana uhićena te da su policiju izvijestili gdje je slika skrivena. Slika je, pretpostavlja se, nastala 1887. godine po uzoru na rad francuskog umjetnika Adolphea Monticellija. Obje slike u vlasništvu su kolekcije Halil. (sd)

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
23:35 22.08.2010.

koja je ovo vrsta na slici? čini mi se da je miješano. ima tu i čimpanza, i gorila...

OB
-obrisani-
22:23 22.08.2010.

taj moleraj vrijedi pet milijardi eura. zašto toliko? zato što na ovome svijetu postoji majmun koji je spreman dati toliko banana za tu sliku. svijet je budalast. a, opet, to je tako. majmuni se vole busati u prsa.

Avatar commentator
commentator
13:32 23.08.2010.

Exo. zar nije bolje da se daju milijuni na slike nego na neku raketu za razaranje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije