Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE ODUSTAJU

Ukrajinski vojnici: Oprema nam je zastarjela, dajte nam Abramse ili nas vadite odavde

Ukrainian serviceman is seen on a tank at a position in an undisclosed location in Ukraine
Foto: Stringer/REUTERS
1/4
23.03.2023.
u 22:30

Ukrajinski tenkisti Poltava i Kancelar prepričali su iskustvo rata u Ukrajini iz perspektive vojnika koji su se u Sovjetskom Savezu borili na strani Rusije

Snijeg će nas sakriti od neprijatelja. Mi ćemo ga izdržati, ali glavna je stvar da se neprijatelju oteža i da ode kući, govore dvojica ukrajinskih tenkista, Poltava i Kancelar o kojima je New York Times (NYT) napisao veliku priču. Oko njih su padale posljednje pahulje te zime. Radi se o starijim vojnicima - Poltava ima 51, a Kancelar 57 godina. Voze stare, sovjetske tenkove, a obučavani su još u sovjetskim vojnim školama prije tri desetljeća. Nakon što je Rusija napala Ukrajinu, prijavili su se kao dobrovoljci te ih je vojska uvrstila nakon što je vidjela da imaju iskustva i znanja.

Ono im je i pomoglo da prežive dosad. Iako su zauzeli još neke ruske tenkove, najviše ih smeta sporost isporuka zapadnog naoružanja. - Treba nam zapadna oprema kako bismo mogli poduzimati akciju tijekom noći. Trebaju nam i dobra komunikacija te optika. Ovdje je sve staro - rekao je Kancelar. Obojica su novinarima NYT-a dali samo ratna kodna imena, odbijajući se predstaviti punim imenom i prezimenom.

Njih su dvojica vojnu školu završili u periodu raspada Sovjetskog Saveza. Poltava govori o tomu kako mu je služenje u ruskoj vojsci tijekom intervencije u Gruziji otvorilo oči. Tijekom rata u Abhaziji, separatističkoj proruskoj regiji koja se nalazi u Gruziji, pristupio mu je Gruzijac i pitao ga što ovdje radi.

- Stajao sam tamo, kao mladi časnik, i odgovorio mu 'Branim svoju domovinu'. A on me pogledao: 'Sine, gdje je tvoja domovina? Odakle si?'. Rekao sam mu 'Iz Harkiva, iz Ukrajine', a on mi na to uzvraća 'Ovo je Poti u Gruziji' i zatim mi je pljunuo u lice. Bio je to udarac koji me zatekao. I tada sam se pitao 'Zaista, što radim ovdje?' - rekao je ovaj bivši ruski časnik koji sada svoju domovinu Ukrajinu brani od Rusa. On je zapovjednik, a Kancelar je njegov zamjenik.

Sjeća se i kako su mu u sovjetskim školama govorili mnoge neistine, uključujući i to da su sovjetski tenkovi superiorni u odnosu na američke Abramse za što više ne vjeruje da je istina. - Uvijek su nam govorili da su Amerikanci i NATO naši neprijatelji, a pokazalo se da je istina suprotna. Oni za koje smo pak mislili da su nam prijatelji zaboli su nam nož u leđa - rekao je Poltava. Njegov zamjenik Kancelar nikada nije povjerovao u sovjetsku propagandu između ostaloga i zato što je njegova obitelj strahovito pretrpjela od režima diktatora Josifa Staljina.

Poltava i Kancelar zahvalni su zbog zapadne pomoći Ukrajini, ali tvrde da su im tenkovi i oprema zastarjeli te trebaju stalno održavanje. Zasad su im zapovjednici rekli da moraju izdržati s ovim tenkovima koji su im na raspolaganju dok u zemlju ne stignu američki tenkovi Abrams i njemački Leopardi.

- Shvaćamo da moramo izdržati dok se naši kolege obučavaju na novoj opremi. No, imamo razumnu nadu - govori Poltava, dok je Kancelar nestrpljiviji. - Probudim se, i mislim "Kvragu, opet sam se probudio usred rata'. Daj mi Abramse ili me vadi odavde - govori. Obojica ne planiraju odustati od borbe i naglašavaju da se Rusi neće samo tako povući iz Ukrajine. No, svjesni su da imaju jedan adut u odnosu na rusku vojsku - veću motivaciju. - Mi imamo više razloga za borbu od njih. Mi smo kod kuće. Nismo nikog pozvali da ovamo dođe naoružan - rekao je Poltava.

VIDEO Snimili trenutak eksplozije na Krimu: Zvuk uništenja ruskih projektila odjeknuo gradom

Ključne riječi

Komentara 22

Avatar Bobiii
Bobiii
11:59 24.03.2023.

Zelenko je mogao provesti Minske sporazume i vratiti Donjeck i Lugansk pod kontrolu Kijevskog režima. Ratom sa Rusijom je sve izgubio i odveo zemlju u beznađe. Na ratu je profitirala SAD, a Ukrajina je žrtveno janje.

DU
Deleted user
08:20 24.03.2023.

Ne znam zašto, no ovo mi izgleda kao nekakav promičbeni članak. A ti toliko zazivani Abramsi imaju cijeli niz nedostataka (naročito za ovakvo bojište poput ukrajinskog) da ako jednog dana i stignu do nesretnih Ukrajinaca, malo toga bitnog će moći promijeniti.

DU
Deleted user
22:51 23.03.2023.

Sto vam jos treba? Samo recite. Plenki je tu. Vi okom, on skokom!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije