Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRABAR KITAROVIĆ

Treba nam jači standard kako mladi ne bi napuštali Hrvatsku

Grabar-Kitarović i Biden
Foto: Dennis Kan
1/2
03.05.2014.
u 16:00

K. Grabar-Kitarović: Ne želimo da slobodna i cjelovita Europa postane prazna retorika

Nakon dvodnevne konferencije Atlantskog vijeća koja je održana sredinom tjedna u Washingtonu, predsjednik Europskog vijeća Jose Manuel Barosso, potpredsjednik SAD-a Joe Biden, državni tajnik John Kerry i predstavnici zemalja članica NATO-a, ministri vanjskih poslova i obrane, poslali su poruku Rusiji pozivajući na jedinstvo u osudi onih koji silom žele mijenjati granice država. Glavna tema svih razgovora bila je Ukrajina pa su okupljeni lideri složno ponovili da je presudno u zemljama članicama NATO-a sačuvati proračun za obranu jer je zahlađivanje odnosa s Moskvom poseban test i za transatlantski savez.

Mir je prioritet

John Kerry je ukrajinsku krizu opisao kao “poticaj da se ubrza rad na stvaranju snažnije i bogatije transatlantske zajednice, približavanje EU i SAD-a, uz veću energetsku nezavisnost”. Gošća konferencije bila je i Kolinda Grabar-Kitarović, pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju, koja je sudjelovala i na panelu “Ususret cjelovitoj i slobodnoj Europi”. – Događaji u Ukrajini najveći su sigurnosni izazov u Europi od kraja Hladnog rata i mi ne želimo da slobodna i cjelovita Europa postane prazna retorika. Nama je mir prioritet – poručila je K. Grabar-Kitarović najavljujući summit NATO-a u rujnu ove godine u Walesu.

– Na summitu će se sastati šefovi država i vlada svih 28 članica kako bi izgradili temelj za budućnost. NATO je stoga zamolio Atlantsko vijeće da javnim natječajem izabere radnu skupinu od 15 mladih lidera iz članica koji će sastaviti ideje i prijedloge.

Želimo građane uključiti u raspravu jer je bitno razmišljati o budućnosti, ali i o solidarnosti i vrijednostima koje nas povezuju – rekla je K. Grabar-Kitarović nakon što je s predsjednikom Atlantskog vijeća generalom Jamesom L. Jonesom, bivšim Obaminim savjetnikom za nacionalnu sigurnost, najavila projekt.

Pitanja o Hrvatskoj

U obraćanju je naglasila je da dolazi iz zemlje “u kojoj je prije dvadeset godina bio rat, upravo u srcu Europe i tada je to bio test za sve u zaustavljanju nasilja i agresije. Članice NATO-a i EU izabrale su put predanosti viziji slobodne i cjelovite EU koja je i dalje projekt vrijedan truda”.

Kolinda Grabar-Kitarović u Washingtonu je uz brojne senatore i članove Obamine administracije razgovarala i s predsjednikom Europskog vijeća Barossom i potpredsjednikom SAD-a Bidenom. Bivšoj ministrici vanjskih poslova postavljali su pitanja i o Hrvatskoj.

– Uvijek ističem da Hrvatskoj trebaju nova radna mjesta, investicije, jačanje gospodarstva i standarda građana kako mladi ljudi ne bi napuštali domovinu – rekla je K. Grabar-Kitarović.

Komentara 25

MI
mirsaanjac
16:33 03.05.2014.

30,000 mladih je napustilo Hrvatsku a ova crvena kamarila borila se svim sredstvima da Perkovic i Mustac ostanu.....Fuj

DU
Deleted user
16:32 03.05.2014.

I nama je dosta "prazne retorike"..

CR
crocro
16:37 03.05.2014.

I dalje, Kolinda predsjednica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije