Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šef svih šefova FBI za svaku informaciju o Sergeju Mogiljeviču nudi 100.000 $

Ukrajinac s hrvatskom putovnicom najopasniji je kriminalac na svijetu

mogilevich
25.10.2009.
u 19:10

Taj 79-godišnjak organizator je najvećih prijevara i ubojstava u posljednjih 50 godina, a jednim pozivom može utjecati na globalnu ekonomiju

Naručena ubojstva, krijumčarenje droge i oružja, organizacija prostitucije, pranje novca, iznuda, podmićivanje policije i političara... Nije ovo lista grijeha poznatog Ala Caponea ili donedavnog šefa američke mafijaške obitelji Johna Gottija, već samo dio kaznenih djela koja je počinio u javnosti relativno nepoznati Ukrajinac s hrvatskom putovnicom Semjon Mogiljevič, kojeg američki FBI i obavještajne službe zapadnih zemalja smatraju najopasnijim kriminalcem na svijetu.

Kriminalni “master” um
Prije nekoliko dana taj je 79-godišnji gangster, koji u međunarodnom podzemlju slovi za “šefa svih šefova” ruske mafije, uvršten na FBI-jevu listu deset najtraženijih kriminalaca, a za svaku informaciju koja bi dovela do njegova uhićenja američka vlada nudi 100 tisuća dolara.

Taj oniži, 140 kilograma težak Ukrajinac, koji posjeduje putovnice najmanje pet zemalja, jedan je od organizatora najvećih prijevara i najbrutalnijih mafijaških ubojstava koja su svijet potresla u posljednjih pola stoljeća. Mogiljevič je toliko moćan da jednim telefonskim pozivom može utjecati na globalnu ekonomiju. Iako je u javnosti znatno poznatiji od njega, Gotti nikad nije imao toliki utjecaj – Mogiljevič može odlučiti o budućnosti ne samo države nego i cijele nacije, rekao je za CNN specijalni agent FBI-ja Peter Kowenhoven.Mogiljevič, kojega nazivaju kriminalni master-um i koji, prema tvrdnjama obavještajnih službi, stoji i iza nedavnog plinskog rata između Rusije i Ukrajine, rođen je u Lavovu, a ekonomiju je diplomirao sa 22 godine.

Početkom sedamdesetih bio je sitni lopov, član bande Lubertskaja, koja je po Moskvi organizirala sitne krađe i prijevare. Nakon sedam godina zatvora, Mogiljevič se odlučio na veće pothvate. Obećavao je Židovima koji su tijekom osamdesetih godina iz Rusije emigrirali u Izrael da će prodati njihovu imovinu, poput namještaja, umjetnina i dragulja, te im novac poslati u Jeruzalem, no novac je iskoristio za ulaganja na crnom tržištu. Devedesete je dočekao kao milijunaš te se, zajedno s nekoliko svojih pomoćnika, preselio u Izrael.

I mozak i snaga
U kratko vrijeme nabavio je putovnice niza zemalja – Amerike, Izraela, Mađarske, Ukrajine, Grčke i Hrvatske, preselio se u Budimpeštu, odakle je počeo kupovati tvrtke diljem svijeta. Investicijama je stekao kontrolu nad Inkombankom, jednom od najvećih u Rusiji, postao je veliki dioničar tvornice vojnih aviona Suhoj, a osnovao je i milijadru dolara vrijednu tvrtku YBM Magnex International.

Potkraj devedesetih godina prošlog stoljeća vratio se u Moskvu, odakle je upravljao i stavio pod svoju kontrolu znatan dio svjetskog kriminalnog miljea. Lani je uhićen zbog porezne prijevare, no kako SAD s Rusijom nije potpisao sporazum o izručenju, pušten je.

– Riječ je o novoj vrsti kriminalca. To je čovjek koji se ne koristi samo snagom nego i mozgom. Vrlo je sofisticiran, obrazovan i okružen odanim suradnicima – kaže stručnjak za organizirani kriminal Louise Shelley.

Ključne riječi

Komentara 11

MM
Mladen Miletić
19:53 25.10.2009.

Ukrajinac s hrvatskom putovnicom najopasniji je kriminalac na svijetu, tvrde amerikanci oni su i Sadama držali za neprijatelja br 1 . A o Vjetnamcima da ne pričamo ...

BT
bili-tartuf
22:28 25.10.2009.

ma xebes´ takovi \"Life\", kada vlastitu sricú i zadovoljstvo, moras´kupovati sa pustim-miljardama $$..

BR
brathrvat
12:13 26.10.2009.

Bravo Rvatine dobar glas daleko ide a loši još dalje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije