Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stručnjak za sigurnost:

'Ukrajina je u teškoj poziciji. Ako Rusi ispale 10.000 granata, oni mogu ispaliti 2.000'

FILE PHOTO: View shows residential buildings heavily damaged by permanent Russian military strikes in the front line town of Avdiivka
Foto: RFE/RL/SERHII NUZHNENKO/REUTERS
1/5
11.02.2024.
u 16:42

Kazao je i da je Rusija pretrpjela velike gubitke od kada je počeo rat, no tvrdi da su se dobro prilagodil

Sve je bliža treća godišnjica početka ruske invazije na Ukrajinu. Zapadne zemlje nastoje održati slanje vojne pomoći, no uz novo ratište na Bliskom istoku, izbornu godinu diljem svijeta i druge geopolitičke okolnosti, skupe pošiljke humanitarne pomoći i oružja sve su veći luksuz. A rat ne prestaje, i dalje svakodnevno pristižu izvješća o ruskim napadima dronovima, raketama i drugim oružjem.

Situaciju u Ukrajini za HRT-ov Studio 4 komentirao je stručnjak za sigurnost Ante Letica, za početak naglasivši da je Ukrajina napravila veliku stvar samim time što je opstala kao država. "Sjećate se da je Putinov plan bio obezglavljivanje vlasti, kapitulacija vojske, države i 'denacifikacija'", dodao je.

FILE PHOTO: View shows residential buildings heavily damaged by permanent Russian military strikes in the front line town of Avdiivka
1/11

Ipak, smatra da je Ukrajina u velikom zaostatku, te da je Rusija ponovno preuzela inicijativu na bojištu. "Ja to ne zovem protuofenziva, nego oslobodilačke akcije kojima je Ukrajina pokušala osloboditi svoj teritorij. Nisu uspjeli, vratili su manji dio teritorija, ali dogodio se zastoj koji odgovara Rusima" ocijenio je.

Veliki problem vidi u ukrajinskom nedostatku topničke moći. "Ako Rusi ispale 10 tisuća granata, Ukrajinci mogu ispaliti dvije tisuće, a tako je i u ljudstvu. Prema tome, Ukrajina je u vrlo teškoj poziciji. Ako Avdiivka padne, onda je to prostor za daljnja djelovanja" rekao je Letica.

POVEZANI ČLANCI:

Kazao je i da je Rusija pretrpjela velike gubitke od kada je počeo rat, no tvrdi da su se dobro prilagodili. "Pokušali su nešto drugo, naučili su neke lekcije i sada se igra na drugi način" opisao je, istaknuvši da u modernom svijetu rat dobiva novac, kojeg Ukrajina ima sve manje. "Tu je Rusija, nažalost, sada u prednosti s obzirom na to da je deficit Ukrajine preko 40 milijardi dolara" zaključio je Letica.

VIDEO Zelenski smijenio Zalužnog

Ključne riječi

Komentara 51

PV
prcko.vita
17:58 11.02.2024.

Da li sada razumijete moć propagande? Moć laži, moć medija? Na žalost ovdje se još uvijek ne smije otvoreno iznositi istina, ide odmah žuti karton i blokade komentiranja.

Avatar cipelcug oluja 45
cipelcug oluja 45
17:37 11.02.2024.

Ma nije istina, putko je umro, ruje su gotove, bratska nam pravoslavna Jukrajina sigurno pobjedjuje! Moskva samo sto nije pala...

TU
TutoBruto
17:07 11.02.2024.

Oni su propali od kad je SSSR propo. Da li je itko mislio da ce Ukrajina ovaj rat dobiti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije