Naslovnica Vijesti Crna kronika

Ukradeno spomen-poprsje skladatelja hrvatske državne himne Josipa Runjanina

Riječ je o poprsju koje je izrađeno od bronce i teško je preko 50 kilograma
29. siječnja 2015. u 18:29 3 komentara 1466 prikaza
policija
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Za sada nepoznati počinitelj, ili više njih, otuđili su s Trga Josipa Runjanina u Vinkovcima spomen-poprsje skladatelja hrvatske himne "Lijepa naša domovino".

Riječ je o poprsju koje je izrađeno od bronce i teško je više od 50 kilograma. Ono se na ovome trgu, koji se nalazi u gradskoj četvrti Kolodvor i okruženo je stambenim zgradama, obiteljskim kućama i zgradom u kojoj je smješteno nekoliko državnih ustanova i službi, nalazi od 1971. godine.  

Nestanak poprsja jednoga od najpoznatijih Vinkovčana prijavljen je i policiji, a iz gradske uprave navode kako su uputili i poziv počinitelju da ga vrati jer je riječ o vrijednom spomen-obilježju. Autor Runjaninova poprsja vinkovački je akademski kipar Antun Babić. Zbog svojih zasluga u Vinkovcima, osim trga, ime Josipa Runjanina nosi i srednja glazbena škola, a u centru grada postavljena je i spomen-ploča. Inače, Josip Runjanin (1821. – 1878.) poznati je skladatelj, a bio je i časnik u austrougarskoj vojsci. On je pjesmu "Hrvatska domovina", autora Antuna Mihanovića, uglazbio, da bi 1891. godine bila proglašena hrvatskom himnom pod nazivom "Lijepa naša domovino".

>> Dok je išao na posao uhvatio kradljivice sa zlatom od 100.000 kuna

A1
PROMO
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

 • morlak:

  Ako bih mogao, predložio bih autora članka (ili opreme istoga) za Pulitzerovu nagradu za 2015. godinu. Baš je super ilustracija s arhivskmm snimkom vozačkih vrata policijskog autombila. Zar u arhivi niste mogli pronaći sliku ukradenog spomenika prije nego li su ... prikaži još! ga naši ljubitelji sekundarnih sirovina sklonili. Tako bi ujedno pomogli i nekome tko bi slučajno naišao na predmet bilo na otkupu metala ili kakvom grmu uz cestu da ga lakše prepozna.

 • Avatar magarac.jozo
  magarac.jozo:

  hahahaha... koji blesavi komentari... čak i ako je bio Srbin, napisao je hrvatsku himnu, a vi ne možete napisati ni pošteni komentar.... napisat ćete bezvezariju, samo da se oglasite i usput popljujete Hrvatsku... kao pas kad zapiša ogradu.. samo da ... prikaži još! ostavi svoj trag, makar i smrdljiv ;-)) ....... inače, mislim da su to bili cigani......

 • valter12:

  bista srbina Josifa Runjanina "maknuta" jer je Josif bio srbin, a srbomrzaca je u tvorevini vise nego mrava