Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKANDAL U SRBIJI

Ukradeno odličje posudili za pokop Jovanke Broz

jovanka broz
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
01.11.2013.
u 15:00

Mediji u Srbiji su doznali kako obitelj Jovanke Broz prije pokopa nije mogla pronaći tri od pet njenih odličja pa su zamolili suborce neka posude svoje za ovu prigodu

Nakon što je izbio veliki skandal kada se otkrilo da je netko od onih koji su posjetili grob Jovanke Broz ukrao pet odličja koji su bili za vrijeme pokopa izloženi ispred njena lijesa, a potom stavljeni u susjednu prostoriju, u ladicu radnog Titovog stola, u srpskoj javnosti je prostrujila vijest kako su tri od pet odličja zapravo bili posuđeni za pokop. Mediji u Srbiji su doznali kako obitelj Jovanke Broz prije pokopa nije mogla pronaći tri od pet njenih odličja pa su zamolili suborce neka posude svoje za ovu prigodu. Skandal je tim veći što su i ti ljudi sada ostali bez svojih odličja na koja su bili ponosni.

Nakon pokopa, kada je Kuća cvijeća otvorena za građane i počeo mimohod, pohranjeni su u susjednu prostoriju. Navodno je lopov ostavio dosta tragova prema kojemu će policija lakše otkriti počinitelja, a i sigurnosne kamere su sigurno nešto zabilježile. Stručnjaci se slažu da lopov neće moći unovčiti ukradeno odličje jer ne samo što ono nema neku visoku cijenu već i stoga što kolekcionari neće kupiti ukradene predmete.

- Veliki broj naših boraca koji su sudjelovali u Drugom svjetskom ratu posjeduje ova odličja, dodijeljeno ih je puno i kao takva ne izazivaju neku pažnju i nemaju veliku numizmatičku vrijednost. Oni bi  imali veću vrijednost kada bi imatelj tih odličja posjedovao potvrde i ukaze o njihovoj dodjeli Jovanki Broz, ali toga nema, osim što je dio tih odličja pozajmljen od drugih ljudi. Bez ukaza o dodjeli, oni ne vrijede ni ovdje ni u svijetu, a sve i da se to ima, koji bi ozbiljan kolekcionar otkupio nešto što je ukradeno - kaže za Blic Zoran Ilić, predsjednik Srpskog kolekcionarskog društva, a srpski heraldičar Dragomir Acović drži kako lopov ni ne zna što je ukrao.

- Meni se čini da je to učinio netko tko baš i nije pri zdravoj pameti i svijesti, već samo zato što je vidio priliku, a poslije će razmišljati što će dalje - kaže Acović.

Mediji u Srbiji podsjećaju da je na plišanom jastučiću ispred lijesa Jovanke Broz bilo šest odličja, a prijavljen je nestanak njih pet pa se pitaju gdje je šesto odličje.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar krumpir salata
krumpir salata
15:20 01.11.2013.

sve u svemu.....srbi se pokušavaju iskupiti.......što su ju godinama izgladnjivali i držali bez primanja...grijanja...i...osnovnih ljudskih potrepština.....sramota

IS
istri
19:26 02.11.2013.

ne srbi vec njihovi politicari, nisu hrvati krivi za bahatost njihovih politicara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije