Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ukradena dvojezična ploča s prostorija Vijeća srpske manjine

Članovi Vijeća srpske nacionalne manjine prvi puta su se, kažu, osjetili ugroženi u Varaždinu
04. studenoga 2013. u 14:35 4 komentara 52 prikaza
policija
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Nakon nasrtanja na dvojezične ploče u Vukovaru, nedavno su počeli napadi i na ćirilične ploče tamo gdje već duže vrijeme mirno stoje i nikome ne smetaju. Posljednji primjer dolazi iz Varaždina gdje su zasad nepoznati vandali u nedjelju poslijepodne skinuli PVC ploču s dvojezičnim natpisom vijeća srpske nacionalne manjine u Stepinčevoj ulici, iako ju je policija posebno čuvala!

Naime, poučeni iskustvima iz Vukovara, predstavnici srpske nacionalne manjine su s policijom dogovorili i pojačane ophodnje oko njihovih prostora, no čak i to je bilo uzalud i ploča koja je tamo stajala više od godinu dana, u nedjelju je nestala. Članovi Vijeća srpske nacionalne manjine prvi puta su se, kažu, osjetili ugroženi u Varaždinu.

Varaždin je grad kulture u baroka u kojem su se pripadnici srpske nacionalne manjine uvijek osjećali sigurno, no izgleda da je to vrijeme prošlo jer atak na ćirilicu je atak na srpsku zajednicu, komentirao je za Večernji list predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine u Varaždinu Mile Sekulić.

U Varaždinu živi 380 Srba, a u Županiji oko 700 i nikada nismo doživjeli nikakve neugodnosti. Upravo zato ja sam u subotu u Zagrebu trebao na jednom skupu govoriti o pozitivnim iskustvima kakva pripadnici srpske nacionalne manjine imaju u Varaždinu i sada je to sve palo u vodu – razočaran je Sekulić, koji se ipak nada da se radi o pojedinačnom, a ne o organiziranom činu.

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš također najoštrije osuđuje vandalski čin.

- Varaždin poznajem kao grad koji poštuje i uvažava sve vrste različitosti, za što se i osobno zalažem – kazao je Habuš koji se nada da će policija biti brza i uspješna u otkrivanju počinitelja.

Belma Šoljanin
Korona joj uzela život
Ovo je posljednja poruka majke čija je smrt zaprepastila regiju: Taj strah niste doživjeli...
MAFIN 2020.
Večernjakova Mala akademija financija donosi vam digitalno predavanje o financijskoj pismenosti
  • crna vrana:

    U Varaždinu živi 380 Srba, a u Županiji oko 700 i nikada nismo doživjeli nikakve neugodnosti, kaže Sekulić. Ploča je tamo postavljena prije godinu dana. Zašto ? Kaj se i u Varaždinu prema popisu stanovništva može implementirati ćirilica ???

  • Ante III:

    I nemorate se osjecati ugrozeni.Posebno sada .Kad vas nitko nije dirao za vrijeme domovinskog rata nece ni sada.A pokazite razumjevanje za vecinski narod i maknite cirilicu.Jer to je isto ko kod muslimana kod Meke postviti kriz jednostavno provokacija,a ne znak ... prikaži još! postivanja Hrvatske ko svoje domovine