Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Monografija

Ukoričen ratni put 120. brigade na kojemu su poginula 23 pripadnika

'sisak - 07.06.2010., Sisak - Zapovjednik 120.brigade Vlado Hodalj urucio je monografiju obiteljima poginulih pripadnika ove postrojbe. Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL'
'Nikola Cutuk/PIXSELL'
16.06.2010.
u 08:30

Publikacija izdana u biblioteci Domovinski rat ima čak 270 stranica te obiluje fotografijama, kartama i dokumentima.

Kada povijest pišu oni koji su je neposredno stvarali, neupitna je autentičnost napisanih riječi. To je slučaj i s monografijom 120. brigade Hrvatske vojske Ban Toma Bakač, čiji su autori njezini pripadnici, a zapisi su nastajali već u Domovinskom ratu. Monografija na 270 stranica obiluje podacima o pripremama i osnivanju brigade 1. rujna 1991., njenom borbenom putu, sve do 1. travnja 1993., kada je prestala djelovati. Uz fotografije, vojne zemljovide i ratne dokumente, dio izdanja posebno govori o 23 poginula pripadnika brigade i stotinjak ranjenih. Abecednim je redom navedno i 2114 imena članova brigade, a vjeruje se kako je kroz brigadu prošlo njih 3000. Autori tekstova su brigadni časnici Ladislav Andres, Vlado Hodalj, Andrija Pejnović, Drago Selanec i Davorko Vidović.

– Nije nam bila namjera da u monografiji ocjenjujemo ulogu i doprinos brigade obrani Hrvatske, već da zabilježimo i iznesemo podatke koji su nam dobro poznati. To nam je bio jedini cilj, a ostalo će reći povjesničari – rekao je brigadni general Vlado Hodalj, ratni zapovjednik brigade.

Zamjenik zapovjednika, pričuvni pukovnik Andrija Pejnović, te član zapovjedništva, pričuvni bojnik Zlatan Vavro, smatraju kako činjenica da liniju obrane brigade od Kupe kod Mošćenice do Save u Poli neprijatelj nije probio niti centimetra najviše govori o moralu i odgovornosti branitelja.

– Već početkom rata bili smo svjesni da smo sudionici povijesnih događaja, pa smo stvarali arhivu i zapise. Važno je, a u monografiji se to ne može pročitati, da je najveća snaga naše postrojbe bila partiotska svijest običnih ljudi. Čini mi se da je uloga naše brigade čak i marginalizirana, pa zbog toga ovo izdanje ima još veću vrijednost – rekao je pričuvni bojnik Davorko Vidović, inače zamjenik zapovjednika brigade.

Monografiju su u biblioteci Domovinski rat izdali Narodna knjižnica i čitaonica u Sisku te Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 120. brigade HV-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije