Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izdvajanja za mirovine

Ukine li se II. stup, a svi zaposleni nastave uplaćivati 5%, bit će to novi porez na plaću

radnici zrinjevca
Foto: Anto Magzan/Pixsell
Autor
Gojko Drljača
26.01.2014.
u 18:37

Vlada bi tako otela novac koji bi trebao ići u osobnu štednju te ga potrošila za neku opću svrhu smanjujući deficit

S obzirom na to da je izdvajanje u II. mirovinski stup obvezatno, nužno je pobliže objasniti pravo značenje Vladine ideje da možda privremeno zaustavi izdvajanja u taj drugi stup mirovinskog sustava.

Trenutačno se u II. mirovinski stup izdvaja 5 posto od brutoplaće. Sredstava koja se gomilaju na računu svakog mirovinskog štediše u drugom stupu zapravo su osobna mirovinska štednja koja će u budućnosti činiti dio naše mirovine. Mirovina će se ukupno sastojati od primitaka po osnovi izdvajanja u I. mirovinski stup međugeneracijske solidarnosti i od primitaka iz II. stupa te, ako je netko iskoristio i tu mogućnost, od primitaka iz trećeg dobrovoljnog mirovinskog stupa.

Ako, dakle, Vlada ukine obvezna davanja od pet posto od brutoplaće u II. stup, a svi zaposleni nastave dalje uplaćivati tih pet posto ili u proračun ili u I. mirovinski stup, ispada da će Vlada uvesti novi 5-postotni porez na brutoplaću. To će biti radikalno novo podizanje poreznog tereta za one koji žive od svog rada i svojevrsna obmana. Naime, čak i ako Vlada tih pet posto prikaže kao nove prihode I. stupa međugeneracijske solidarnosti te ta sredstava ukalkulira u osnovu izračuna mirovine po primicima iz I. mirovinskog stupa, tu će biti riječ o najobičnijem obećanju za koje nema preciznog objašnjenja što točno znači niti ikakvog jamstva da će se zaista ispuniti. Problem je u tome što je I. stup međugeneracijske solidarnosti davno bankrotirao te preživljava zapravo zahvaljujući tome što mirovinski fond i državni proračun funkcioniraju kao spojene posude te se novac iz proračuna konstantno prelijeva u I. mirovinski stup.

Kad bi, recimo, Vlada ukinula uplate u II. stup na dvije do pet godina, onda bi u tom razdoblju stalo gomilanje osobne mirovinske štednje, što bi vjerojatno upropastilo mirovinsku reformu. Mirovinski štediše imali bi tanji osobni dio mirovinske štednje ne samo za sve što su izdvojili nego i za “kamate”, pa i “kamate” na “kamate” koje bi realizirali mirovinski fondovi iz godine u godinu na njihove uloge u II. mirovinskom stupu. Pojednostavnjeno rečeno, Vlada će oteti sredstva koja su trebala ići u osobnu štednju kroz II. mirovinski stup te će ih potrošiti za neku opću svrhu jer im se čini to najjednostavnije rješenje u nužnom procesu smanjivanja proračunskog deficita. Vlada ne može nacionalizirati cjelokupna dosadašnja ulaganja građana u II. stup jer se, prema zakonu, ta štednja vodi kao osobna imovina građana, za razliku od nekih drugih zemalja.

>> Krpanje proračuna – Linić bi nam uveo porez na štednju

Komentara 49

Avatar R2D2
R2D2
18:52 26.01.2014.

Čestitam svim biračima kokodakajuće koalicije! Još samo čekam objašnjenje "najpopularnijeg" ministra kako ćemo mi zapravo od ovoga profitirati, samo što toga nismo svjesni.

Avatar tituš
tituš
18:45 26.01.2014.

U slučaju da se ova kukavička vlada odluči na takav potez nacionalizacije, a ne bi bilo čudno za njih, ta nisu li oni sljedbenici zločinačke partije koja je već ranije nacionalizirala, konfiscirala, otimala imovinu Hrvata, pa i ubijala ih, u tom slučaju svi mi koji smo izdvajali u II stup zatražiti ćemo trenutnu isplatu do sada ušteđenih sredstava uvećanih za kamate i druge prihode, a iste novce udružiti u nacionalnu zakladu umirovljenika, koju ćemo osnovati za tu prigodu. Iz toga bogatog fonda financirati ćemo buduće projekte i nacionalnu državu, a ovu vlast i vladu proglasiti neprijateljskom i zabraniti joj rad. Ovi još nisu počeli sa ovim najgorim i radikalnim potezom, no tko tvrdi da ne će!

FR
frondi
18:55 26.01.2014.

kad nacionaliziraju II. mirovinski stup postaje upitna štednja u bankama zato je preporučljivo izvući novac s bankovnog računa jer pitanje je trenutka kad će štednja postati zamrznuta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije