Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PICULA UPOZORAVA

Ukidanje roaminga u EU ne smije povisiti cijene domaće telefonije

Tonino Picula
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
22.05.2016.
u 12:15

Naš europarlamentarac strahuje da bi teleoperateri manjak zarade mogli nadoknađivati na domaćem tržištu

Iako je zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula pozdravio odredbe ukidanja roaminga 15. lipnja 2017., pojavila se bojazan da će to utjecati na povišenje cijena na domaćem tržištu, kako bi operateri kompenzirali manjak koji nastaje u određenim slučajevima. Zbog toga je zastupnik Picula postavio pitanje Europskoj komisiji želeći je potaknuti na aktivnosti usmjerene ka sprječavanju mogućih negativnih posljedica nakon dobre odluke o ukidanju roaminga.

„Prema istraživanjima, građani novijih država članica EU u usporedbi s građanima starih država članica, najčešće zbog ekonomskih razloga manje putuju u inozemstvo te manje koriste roaming. Istraživanja su također pokazala da su cijene telekomunikacijskih usluga u tim državama najčešće niže nego u starim državama članicama. To dovodi u pitanje potencijalnu korist Uredbe o ukidanju naknada za usluge roaminga za građane novih država članica, tim i više ako spomenuta Uredba bude imala utjecaja na povišenje cijena na domaćem tržištu”, upozorio je Picula.

Povjerenik Oettinger je u ime Komisije odgovorio da su svjesni tih poteškoća te da će „u državama s niskim domaćim cijenama, nacionalno regulatorno tijelo operaterima odobriti odstupanja kako domaći modeli naplaćivanja ne bi postali neodrživi u slučajevima kada se troškovi roaminga ne mogu nadoknaditi domaćim cijenama. Time se osigurava da uvođenje RLAH-a (Roaming-like- at-home) ne utječe negativno na razinu domaćih cijena za građane tih zemalja.”

Iznosi će biti ograničeni kriterijima za poštenu uporabu (fair use) koji se tek moraju definirati pa je Picula pitao Komisiju i kada se očekuje objava tih kriterija.

„Kako ćete osigurati definirane mehanizme za procjenu utjecaja ukidanja romainga na održivost domaćih cijena određenog operatora, budući su definirani limiti mnogo veći nego trenutačne cijene u novim članicama EU?”

Komisija preispituje veleprodajna tržišta roaminga te tvrdi da će do 15. lipnja ove godine predložiti mjere kojima će „osigurati izjednačavanje troškova usluge roaminga i domaćih poziva (RLAH)”, a do kraja godine uspostaviti kriterije za fair use.

Zastupnik Picula redovito će pratiti situaciju s ciljem potpore politikama ukidanja roaminga i daljnjeg razvoja Jedinstvenog digitalnog tržišta, ali istovremeno uz zaštitu nacionalnih uvjeta mobilne telefonije, kako za potrošače tako i za operatere.

>> Kada će platforma za rješavanje sporova na on-line tržištu biti dostupna i u Hrvatskoj?

Komentara 4

AN
anonimus00
12:49 22.05.2016.

malo kasnis. tele2 je vec uveo nove tarife,ali skuplje..

UN
unbekant
10:28 29.05.2016.

Jucer medjunarodni poziv iz Rjeke(HR),u Svicarsku me stajao 19 sekundi 46 CH-Franaka,za nepovjerovati.

Avatar Olujni
Olujni
23:57 22.05.2016.

Meni je ovo odlično, radim u Njemačkoj i otprije mjesec dana sam prestao koristiti moj njemački mobilni broj jer mi je jeftinije zvati u Njemačkoj sa roaminga mog Tele2 HR broja nego sa njemačkog Fonic broja! Jeftiniji su pozivi u Njemačkoj sa Tele2 roaminga za trećinu a SMS je jeftiniji za čak 85% u odnosu na cijenu njemačkog Fonica!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije