Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potresno Svjedočenje

'Ujo i teta ležali su mrtvi u lokvi krvi'

'17.06.2013.,  Zupanijski sud u Osijeku, Osijek - Zapocelo sudjenje Jakobu Spernogi koji je 24.12. u Beliscu ranio bivsu suprugu Jasminu, a ubio njezina brata i sestru. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL'
'Davor Javorovic/PIXSELL'
29.08.2013.
u 20:20

Nitko ne zna kako mi je. Željela sam nešto postići u životu, a onda je došao čovjek koji mi je sve srušio, ističe

– Sa svojih sam 15 godina vidjela mrtve ljude koje sam najviše voljela kako leže u krvi. Nitko ne zna kako mi je. Željela sam nešto postići u životu, a onda je došao čovjek koji mi je sve srušio – jecala je 16-godišnja Ljiljana F. Njezina ujaka Miloša (47) i tetu joj Danicu Ognjenović (45) hicima iz pištolja usmrtio je Jakob Špernoga (58). Ubojica je najprije teško ranio svoju suprugu, Ljiljaninu majku Jasminu Mišković Špernogu (34) pa krenuo u sumanuti pohod. Krvavi se obračun zbio u domu Ognjenovićevih u Belišću, večer uoči prošlog Badnjaka. Ljiljana se spasila jer se pravila mrtvom. Gušila se u suzama jučer na Županijskom sudu u Osijeku. Nije mogla disati, govorila je isprekidano, gotovo jaučući.

– Kako da mu oprostim? Neka mu Bog oprosti ako vjeruje u njega! Odjenuo je na sud majicu sa slikom Gospe, a dvoje je ljudi ubio. Možda planira ubiti i mene i mamu – tresla se djevojka. Jakob je sve nepomično promatrao.

Tijelo pred vratima

Spremali su se večerati kada se kobne večeri iz dvorišta začuo lavež psa. Jasmina je odmah upozorila ukućane neka ne izlaze, uvjerena da im je pred vratima upravo Jakob. Nekoliko dana prije prijetio joj je, posvjedočila je kasnije, da će se "kupati u suzama" i da će joj "pobiti najmilije". Izašla je prva na dvorište.

– Čula sam mamu kako vrišti i viče "Nemoj, Jakobe!" – prisjetila se Ljiljana. Jakob je tada, tereti se, zapucao u Jasminu. No, prve pucnjeve Ljiljana je čula tek kada je ušao u kuću i uperio pištolj u njezina ujaka i tetu.

– Ruke su mi se tresle, nazvala sam policiju sigurno deset puta jer sam se uplašila. Bila sam sekundu do smrti – kazala je. Začula je, nastavila je, korake i ujakov vrisak. Miloš je potom ušao u njezinu sobu i pitao je li zvala policiju.

– Zatvorila sam tada vrata, a ujo je ostao u sobi pokraj moje – izgovorila je u sudnici i tada se "slomila".

– Isuse, Bože, ubio ga je! To je bilo zadnji put da sam mu čula glas! – spustila je glavu na stol i jecala. Ujak ju je, istaknula je, odgojio, smatrala ga je ocem.

– Kada bi me netko upitao koga najviše volim, odgovorila bih "uju i baku". Ostala mi je samo mama – rekla je.

Odahnula je tek kada je ugledala policijsku rotaciju na ulici.

– Polako sam otvorila vrata, ujak je ležao pred njima. Povikala sam policajcu da on još diše i neka učini nešto – opisala je. Izveli su ju na ulicu, dozivala je tetu Danicu, a onda je ugledala mamu koja je izgovorila: "I ona je gotova." Daničina kći Petra Trglavčnik (20) bila je cijelo vrijeme u kupaonici.

Jasmina i Jakob upoznali su se u svibnju 2011. preko oglasa u novinama. Vjenčali su se šest mjeseci kasnije i započeli život u Starim Mikanovcima. U početku je sve bilo u redu, no uslijedile su, kazala je Jasmina na suđenju, batine i prijetnje. Završavali su stoga i na Prekršajnom sudu, posljednji put samo tjedan dana prije zločina. Ljiljanu je, navela je, zaustavio na ulici.

– Htio me oteti. Nije me volio, branio je mami da se viđamo jer je to skupo pa sam rijetko odlazila k njima. Maltretirao je pozivima i mene i mog dečka, raspitivao se o mami – ustvrdila je Ljiljana.

"Pucao sam nasumice"

Nakon tragedije posvetila se učenju. S odličnim je završila razred Komercijalne škole. Nije bilo planirano da djevojka bude ispitana u sudnici. Njezin je iskaz iz istrage reproduciran na prijašnjoj raspravi, no obrana je uvidjela procesnu grešku. U zapisniku ne piše je li ju sudac istrage upozorio da zakonski nije dužna svjedočiti protiv očuha. Morala je, stoga, uživo svjedočiti.

Presuda Špernogi bit će izrečena sutra. Brani se da je u Belišće išao na mirenje jer se bližio Božić. Pucao je, tvrdi, nasumce jer su ga žrtve "napale letvama".

>> Žrtvina kći: Sjećam se samo ujinog vriska i pucnjeva

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije