Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA

Ujedinjuju se Sjeverna Irska i Republika Irska? 'Ovo je posljedica Brexita i strašan udarac Johnsonu'

Pixsell/Reuters/Pixabay
17.05.2022.
u 11:29

Kao što Sjeverna Irska nije "obična" zemlja, tako ni izborni trijumf Sinn Féina nije obična izborna pobjeda. Riječ je o tektonskoj promjeni, s obzirom na to da su u stogodišnjoj sjevernoirskoj povijesti, od podjele otoka na Republiku Irsku i Sjevernu Irsku, koja je ostala pod britanskom krunom, u Sjevernoj Irskoj vladale unionističke, probritanske protestantske stranke, pa čak i od konca devedesetih do danas, odnosno od potpisivanja sporazuma iz Belfasta 1998. godine, kojim je okončano razdoblje "nevolja", kako Irci i Britanci slikovito nazivaju razdoblje krvavog sukoba oko statusa Sjeverne Irske. Tada je naime Sjevernoj Irskoj vraćena samouprava na temelju podjele vlasti između unionista i nacionalista, odnosno protestanata i katolika. Nacionalistička proirska stranka Sinn Féin na povijesnim je izborima osvojila 29 posto glasova i najviše mandata u Stormontu, što je sve donedavno bilo potpuno nezamislivo. Ako tome pridodamo činjenicu da je Sinn Féin u ovom trenutku najjača politička sila na obje strane irske granice, i u Republici Irskoj i u Sjevernoj Irskoj, jasno je da ovakav rasplet, koji je izravna posljedica Brexita, zadao još jedan snažan udarac britanskom premijeru Borisu Johnsonu, a dugoročno i jedinstvu Ujedinjenog Kraljevstva.

Komentara 15

SE
serđo12
11:54 17.05.2022.

A šta je mislo ovaj raščupani ! Neka zove upomoć svoje preko Atlantica !

TO
tomzag
12:30 17.05.2022.

Odlična vijest. Napokon sloboda cjelovitoj Irskoj! Stop agresoru.

HR
Hrvoje5
17:40 17.05.2022.

Stop imperijalističkoj hegemoniji. Živjela slobodna Irska! Dolje raščupano kokainsko strašilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?