Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Ujedinjeni u borbi protiv toplinskih valova, ali i svih klimatskih promjena

Ujedinjeni u borbi protiv toplinskih valova, ali i svih klimatskih promjena
Foto: Promo
09.05.2019.
u 13:15

Zajedno za sigurniju EU

Toplinski valovi zahvaćaju cijelu planetu. Samo u Europi oni godišnje odnesu više od tri tisuće života. Nesumnjiv su znak promjena klime, a njihov je utjecaj dalekosežan. Upravo zato Europska unija bori se protiv klimatskih promjena, među kojima su i valovi vrućine.

Jedno od područja koje je svakog ljeta pogođeno nepodnošnjivim temperaturama je dolina Ribeira das Vinhas u blizini portugalskog grada Cascaisa. Uz podršku Europske unije, lokalne su vlasti prilagodile vjetreni koridor kako bi povećale prirodni protok svježeg zraka kroz dolinu i prema gradu. U talijanskoj će se Bologni, pak, do 2020. posaditi čak pet tisuća stabala, instalirati deset zelenih krovova na javnim zgradama, a u povijesnoj će gradskoj jezgri niknuti više zelenih površina. Osim toga, europski program za promatranje planeta Zemlje Coprnicus svojim satelitima prikuplja podatke o vremenskim prilikama na temelju kojih lokalne zajednice predviđaju i mapiraju ekstremne vrućine koje prijete njihovim gradovima. Borba protiv klimatskih promjena kompleksan je problem koji zahtjeva međusobnu suradnju te je u tu svrhu pokrenuta i inicijativa Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju, kako bi se osigurala pomoć lokalnim vlastima u borbi protiv toplinskih valova.

Međutim, u zajedničkoj borbi značajnu ulogu nose i obični ljudi, lokalni heroji. Jedan od njih je i Portuglac João Dinis, koordinator za klimatske promjene i održivost u gradu Cascaisu. Spomenuta prilagodba vjetrenog koridora u dolini Ribiera das Vinhas tek je jedan od projekata kojima se taj grad bori protiv ekstremnih temperatura. Nadalje, važnu ulogu u borbi protiv toplinskih valova svakako ima i Jean Noël Thépaut, načelnik Službe za klimatske promjene Copernicus koja satelitima prikuplja podatke koje pomažu u borbi protiv klimatskih promjena i prilagodbi tim promjenama, a usluge pruža pod kapom europskog programa za promatranje Zemlje Copernicus. Europski su sateliti jedini u stanju u stvarnom vremenu procijeniti stanje planeta, a rad službe uključuje praćenje klimatskog sustava s najnovijim znanstvenim dostignućima da bi se dobili kvalitetni podaci o klimatskim uvjetima u Europi, ali i svijetu. Kada se govori o lokalnim herojima, svakako se mora spomenuti i Giovanni Fini, stručnjak za energetiku i održivi razvoj u gradskoj upravi Bologne. Borba s toplinskim valovima dio je njegova plana iz 2015. godine za prilagodbu klimatskim promjenama. Tamošnja je agencija za zaštitu okoliša razvila nekoliko scenarija za budućnost, a situacija nije ružičasta. Toplinski će valovi, predviđa se, biti jači i trajati duže.

- Da bismo riješili problem pojave toplinskih otoka i temperaturu u gradu snizili barem na razinu one u prigradskim područjima, moramo izmijeniti gradski okoliš – tvrdi Giovanni Fini.

Česte ekstremno visoke temperature mogu imati ozbiljne posljedice za ljudsko zdravlje, bioraznolikost, ekosustave, kao i za poljoprivredu, turizam i proizvodnju energije. Hvatanje u koštac s njima stoga je iznimno bitno, a suradnja na razini EU osigurat će učinkovita i održiva rješenja.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije