Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Obavijestili smo međunarodne institucije o porastu lijevog (komunističkog) ekstremizma u Hrvatskoj

U informaciji navode da u hrvatskom društvu i politici postoji višegodišnja inicijativa da se ime Trga promijeni, jer je u suprotnosti s demokratskim poretkom suvremene Republike Hrvatske
22. lipnja 2017. u 15:23 47 komentara 2075 prikaza
Željka Markić
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Nevladina udruga U ime obitelji (UIO) izvijestila je međunarodne institucije i institucije EU o, kako navode, "zamjetnom porastu lijevog (komunističkog) ekstremizma u Hrvatskoj", a koji se, kažu, ogleda i u tome što različite udruge, institucije i političke stranke javno zagovaraju rehabilitaciju i veličaju lik i djelo jugoslavenskog komunističkog diktatora Josipa Broza Tita, priopćeno je iz UIO.

Željka Markić PROZVANI ULTRANACIONALISTIMA U ime obitelji traže ispriku: iznenađeni smo ispolitiziranošću

"Iako je prošlo 27 godina od pada komunističkog režima u Hrvatskoj, jedan od najljepših trgova Zagreba još uvijek nosi ime komunističkog diktatora - 'Trg maršala Tita', navode iz Udruge UIO.

Dodaju kako su o tome informirali čelnike međunarodnih institucija - Europskog parlamenta, Europske komisije, Vijeća Europske unije, Agencije EU za temeljna prava, Odbora za ljudska prava Europskog parlamenta, Ureda za demokratske institucije i ljudska prava pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS), Odbora za pravne poslove i ljudska prava kao i Odbora za politička pitanja i demokraciju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe te Europskog ombudsmana, generalnog direktora za ljudska prava i vladavinu prava Venecijanske komisije, Povjerenika za ljudska prava Vijeća Europe i Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava".

U informaciji navode da u hrvatskom društvu i politici postoji višegodišnja inicijativa da se ime Trga promijeni, jer je u suprotnosti s demokratskim poretkom suvremene Republike Hrvatske, da bilo koja javna površina "nosi ime osobe koja je odgovorna za masovna kršenja ljudskih prava, ubojstva, deportacije, mučenja, progone, zatiranje slobode izražavanja, tiska, političkog pluralizma, itd".

Nakon što je postalo izvjesno da će Skupština Grada Zagreba u 2017. odlučivati o imenu Trga maršala Tita, kažu iz  UIO, "pojedine organizacije civilnog društva i političke stranke će 22. lipnja organizirati prosvjedni skup, pod nazivom 'Trg je naš!', kojim žele pružiti potporu zadržavanju trenutnog imena Trga i javno veličati i rehabilitirati lik i djelo komunističkog diktatora Josipa Broza Tita".

Dodaju kako je Srpsko narodno vijeće (SNV) jedan od organizatora ovog skupa. Podsjetivši kako je predsjednik SNV-a, Milorad Pupovac i predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, ocjenjuju "neprihvatljivim da osoba koja javno  podržava vođu komunističkog režima, pod kojim su masovno kršena ljudska prava, predsjeda saborskim odborom koja bi ta prava trebao štititi".

Rezolucije EU pozivaju na međunarodnu te unutar narodnu osudu komunizma i iz njega proizišlih režima

Nevladina Udruga UIO također ocjenjuje kako je djelovanje navedenih organizacija u  Hrvatskoj "u potpunosti suprotno odredbama i načelima Rezolucija 1096 (1996.) i 1481 (2006.) Parlamentarne skupštine Vijeća Europe i Rezoluciji Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu (2008.), kojima se na razini Europe osudio komunizam te komunistički režimi koji su do 90-tih godina bili na snazi u mnogim zemljama Europe".

Tim se rezolucijama poziva na zajedničku međunarodnu te unutar narodnu osudu komunizma te iz njega proizišlih režima što su vladali u Središnjoj i Istočnoj Europi u 20. stoljeću koji su kao posljedicu imali veliki broj žrtava te gruba kršenja ljudskih prava.

"Ta kršenja, koja se razlikuju ovisno o kulturi, zemlji i povijesnom razdoblju, uključivala su ubojstva i pogubljenja, kako individualna tako i kolektivna, umiranje u koncentracijskim logorima, smrt od gladi, deportacije, mučenje, prisilni rad i druge oblike kolektivnog fizičkog mučenja, progone zbog etničkih ili vjerskih razloga, odricanje slobode savjesti, mišljenja i izražavanja, slobode tiska, te odsutnost političkog pluralizma”, navodi se u Rezoluciji 1481 (2006) pod nazivom “Nužnost osude zločina totalitarnih komunističkih režima na međunarodnoj razini”,  podsjećaju iz UIO.

Dodaju da je jugoslavenski komunistički vođa Josip Broz Tito "odgovoran za brojne zločine te sustavno kršenje ljudskih prava koje navodi točka 2. Rezolucije o nužnosti osude zločina totalitarnih komunističkih režima na međunarodnoj razini iz 2006.".

"Pod komunističkim režimom učinjeni su brojni poslijeratni zločini u bivšoj Jugoslaviji – pokolj na Bleiburgu, križni putevi, masovna stratišta poput Hude jame, koncentracijski logori poput Golog otoka, progoni i ubojstva političkih protivnika i emigranata, itd. Jugoslavenski jednopartijski totalitarni sustav kršio je te ukidao građanske i političke slobode političkim neistomišljenicima, a vjerske slobode bile su uvelike gušene. Pravosuđe je bilo kompromitirano montiranim političkim procesima protiv neistomišljenika i tzv. “državnih neprijatelja”, a zasigurno najpoznatiji takav proces bio je onaj usmjeren protiv kardinala Alojzija Stepinca koji je osuđen na 16 godina zatvora i prisilnog rada te je lišen svih građanskih prava na 5 godina, a u zatvoru je sustavno trovan zbog čega je i umro", navodi nevladina udruga UIO u svome izvještaju.

Udruga U ime obitelji poziva čelnike međunarodnih institucija koje su pozvane osuditi svaki totalitarni režim, da razmotre navedene informacije o sudjelovanju određenih organizacija u događajima kojima se veliča jugoslavenski komunistički režim i njegov vođa Josip Broz Tito, a što "u hrvatskom društvu potiče jačanje lijevog ekstremizam", naveo je u priopćenju Ivan Munjin, član Upravnog odbora udruge UIO.

U ime obitelji, Željka Markić 'NEPRIJATELJ DRŽAVE' Reporteri bez granica osuđuju 'ultrakonzervativnu i nacionalističku' kampanju protiv Novosti 31.10.2015., Zagreb - Zeljka Markic druzila se s gradjanima na Trgu bana Josipa Jelacica kod standa U ime obitelji. Najmladjima su podjelili balone. Photo: Borna Filic/PIXSELL Predsjednica udruge U ime obitelji Željka Markić: Pupovac troši naš novac za širenje netrpeljivosti u ime obitelji Reguliranje prava na pobačaj U ime obitelji: Pozitivno da je Ustavni sud iskazao činjenicu da život počinje začećem
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
 • ilijan:

  u Hrvatskoj se više ništa ne može riješiti. ili nema volje ili štite jedni druge. Da nije bilo njemačke i dan danas bi ona dva zločinca bila slobodna i slobodno šetali Hrvatskom čak bi bili i savjetnici predsjednici ili predsjedniku ... prikaži još! vlade. Nažalost to je Hrvatska istina.

 • Avatar Azriel
  Azriel:

  Da, strašno. Urlaju po stadionima Smrt Fašizmu. Crtaju zvijezde petokrake po gradovima. Tuku neistomišljenike. Strašno

 • Avatar whitesox
  whitesox:

  Bravo UiO!sad će urša&co opet kme,kme:))"nismo krivi mi ustaše su nas izavale"!