Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dražen Lalić
Povratak na članak

Uhljeb nije srbizam, a za autorstvo se ‘bore’ Petrina, Torcida i – Sopranosi

Etimologija ove bitne riječi tema je ovoga teksta. Njezin je korijen u praslavenskoj riječi hljeb koja je prisutna u svim slavenskim jezicima; ona nije istovjetna s riječju kruh jer označava veličinu

Komentari 40

PO
pozornik66
23:03 04.02.2018.

Ti si jedan od uhljeba 😡 kao i neki drugi VList nonuari koji nas tlače dan i noć sa svojom jugo nostalgijom

VL
DE
desperadikus
05:56 05.02.2018.

Uhljeb - Ukruh

VL
SO
Somelier
07:39 05.02.2018.

Autor članka je u pravu. U Hrvatskoj hlijeb znači "veličinu". Možeš zatražiti hljeb kruha. U Sjeverozapadnoj Hrvatskoj pred 50 do 60 godina kada su još žene same pekle kruh, pekli su se ogromni hljebovi i to od kukuruznoga brašna ili miješanih sa raženim. Bili su promjera oko pola metra. Zbog veličine zvali su se hljebovi a iz njih se kruh rezao. Ovi koji trenutno ovdje komentiraju ne mogu to znati jer nisu tada živjeli.

VL
Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
00:45 05.02.2018.

Domaći autohtoni uhljeb, kompletna birokracija, strančari niš koristi, gradsko poglavarstvo, državna služba, bolovanja, regresi, božičnice, tajnice, savjetnici, hoteli, putovanja, šoferi, itd itd.

VL
Avatar zagorac2
zagorac2
04:04 05.02.2018.

uhljeb je cista Srpska kreirana rijec i tu nema apsolutno nikakove nejasnoce ali je i istina da su ju kopirali od Zagorskog HLJEBA jer mi Zagorci imamo jos od starih vremena rijeci koje opisuju izgled raznog KRUHA ko np. kruh koji se je pekao u zidanim krusnim pecima koje danas vise ne postoje ili vrlo rijetko (u mojoj familiji jos uvjek postoji krusna pec) i u tim pecima se je veliki kruh okruglog oblika zvao HLJEB a mali isto okruglog oblika se zvao HLJEBEC a bili su okrugli jer su se stavljali direktno na kamen u tu pec i to su bili nazivi za taj KRUH isto kosto je za dugacki Kruh naziv na Zagorski STRUCA - i sad svi vi sa tim antihrvatskim novinarcekom mozete pisat kaj god ocete ali stvarnost nikad necete moci promjenit jer uvjek ce negdje postojat neko ko ce se sjecat tih raznih rijeci/naziva i zato kad pisete UHLJEB, PARE, GOLEMO i td. stvarno se jezim - HRVATSKI KRUH JE KRUH, SRPSKE PARE SU HRVATSKI NOVAC ili Zagorski Penezi ali i mediteranske SOLDE, ha ha ha ovaj put nisam zaboravil na SOLDE, Srpski GOLEMO je Hrvatski ogromno i td - da ne duljim jer i ja polaku pocinjem zaboravljat puno toga ali nikad u Hrvatskoj nisam naucio Srpski ni turski

VL
Avatar Yugoslavia.Is.Back.In.Town
Yugoslavia.Is.Back.In.Town
05:37 05.02.2018.

Da se ne svadjate, i kruh i hljeb, a i hleb, su rijeci jugoslavenskoga/jugoslovenskoga jezika koga cu vam svima utuviti u glavu cim dodjem na vlast.

VL
WN
web_net_line
06:42 05.02.2018.

Ovaj autor nije baš dobro informiran. Engleski termin "social loafing" star je barem sto godina i napisan je barem sto milijuna puta u literaturi svih mogućih vrsta - od žute stampe poput Vecernjeg lista, preko udžbenika sociologije ili managementa, do znanstvenih radova iz tih i takvih disciplina. Pa eto, taj mali sitni detalj ilustrira kakav je užasan i beskoristan uhljeb Dražen Lalić....

VL
PJ
pjole
06:31 05.02.2018.

Inace, porijeklo rijeci nije 'praslavensko' nego gotsko - hlaibs

VL
Avatar TheJack
TheJack
00:57 05.02.2018.

Hljeb, nehljeb, uhljeb ..... hljeb .... 1000, tisucu, tisoca ... suvremeni hrvatski jezik ima istovijetan korijen kao i srpski. Voz, vozi vlak vlaci, tj. vuce. Tlak je tlak, a tlaka ne vidjenih razmijera stvarnost, da ne kazemo zbiljnost, no volimo reci pritini gumb, a ne utlaci ga ... No kako se uspjelo nametnoti, uz tlak i/ili pritisak hrvatskom, ne slavenskom rodu, sumnjivi jezik nekih tamo slavena, a da se nije zapatio latinski, madjarski, a ponajprije njemacki?? Ptanje sviju pitanja, jest!!! Odgovor - hrvati su u svojoj prapovijesti bili mutavi, a kako su i mentalno unazadjeni, slavenski im je jezik bio najlaksi za nauciti.....

VL
PE
peugeot
23:12 04.02.2018.

Rijec 'uhljeb' dolazi od imenice "hljeb", a ne od one kako purgeri i Hrvati kazu - "kruh". Dakle, neko ko se preko veze zaposlio i ne radi nista a prima platu je "ukruh" i taj se "ukrusio", a sto naravnoo nikako ne ide jer glagol "ukrusiti se" para usi.. Eto domoljubima i ostalim 'ljubima' vrhunskog dokaza da se radi o jednom te istom S-H / H-S jeziku sto nacionalisti nikad nece priznati, jer ne bi bili - nacionalisti.

VL
TI
Tixon
23:35 04.02.2018.

Što bi se reklo ,, Uzalud vam trud svirači''.

VL
RP
rpr
13:56 12.07.2019.

U definiciji uhljeba kao "onoga tko zarađuje na lagan način, bez mnogo truda" treba dodati drugi ključni dio a to je "a na radno mjesto je došao preko veze ili političkim putem". Jer ima i drugih načina da se zarađuje na lagan način, npr. mešetarenje dionicama.

VL
AR
Artukovic
06:25 05.02.2018.

Nego sto nego je srbizam? Pa koji to Hrvatski jezik ili narijecje koristi rijec Hljeb? To samo vi prokleti Jugonostalgicari pravdate sebe u svojim nastojanjima da nas priblizite Srbiji.Neces razbojnice i ukruhu jedan.

VL
SL
sljemesava
23:56 04.02.2018.

što si dosadan s tom torcidom. odi rađe u knjižnicu i žicaj građu preko reda

VL
MA
mantheman
06:15 05.02.2018.

ja ne mogu vjerovat da sam upravo procitao ovaj clanak

VL
DU
Deleted user
22:53 04.02.2018.

hiljadu gromova..hrvatska je puna..judi..vukovskih skola..i razmisljanja..za vanka..spremnih..za rad u wecejima.

VL
DU
Deleted user
22:59 04.02.2018.

Ljjepo je to. Vjerujem da taj hljeb potječe iz slavenskih jezika. Ima samo mali problem. Hrvati niti su slaveni , niti su na jugu....

VL
TI
Tixon
23:05 04.02.2018.

Eto , a kada Srbin u Hrvatskoj traži hleb u radnji , gledaju ga belo , gotovo neprijateljski , a sami neće da kažu ukruhljenje ,ili ukruvljenje .

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.