Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez zaštite

Uhitite diktatorova sina koji troši državni novac na aute i žene

Obiang (1)
AFP/Pixsell
VL
Autor
Željko Trkanjec
16.07.2012.
u 08:30

Kod kuće, u Ekvatorijalnoj Gvineji, ne mogu mu ništa, ali u Europi je pod povećalom zbog korupcije

Sin je moćnog diktatora i živio je u uvjerenju da mu nitko ne može ništa. Jasno, kod kuće, u Ekvatorijalnoj Gvineji to jest tako – on je i potpredsjednik i očekuje se da naslijedi oca. A bio je uvjeren i da mu nitko ništa ne može ni u stvarnom domu u Parizu. No, malo se preračunao.

Soba s pogledom

Francuske su vlasti u petak podnijele europski uhidbeni nalog protiv Teodora “Teodorina” Nguema Obianga (41) jer se oglušio na pozive za obavijesni razgovor u kojem je trebao odgovoriti na optužbe za rasipanje državnog novca i korupciju. Teodorin nije smatrao važnim odazvati se te je nastavio organizirati raskošne zabave u peterokatnoj palači u centru Pariza s obaveznim zlatnim slavinama i pogledom na Slavoluk pobjede. Rezidencija ima 101 sobu, frizerski salon, gimnastičku dvoranu, wellness i svoj noćni klub. A sve je to kupljeno novcem zarađenim prodajom nafte koje u njegovoj domovini ima dovoljno, ali samo za vladajuću kliku, dok većina stanovništva preživljava s oko 2 eura dnevno.

Mladi nasljednik diktatorskog položaja nije štedio. Kupio je ergelu najmodernijih i najskupljih automobila, a i pasionirani je skupljač stvari koje su povezane s pokojnom zvijezdom M. Jacksonom.

Nad taj raj prije pet godina počeli su se nadvijati oblaci.

Skupina nevladinih organizacija predvođena Transparency Internationalom pokrenula je postupak protiv Teodorina te još nekih afričkih političara pred francuskim sudovima zbog pljačke naroda. Proces je, kako ističu odvjetnici, tekao sporo, a na svim su stranama nailazili na prepreke: politika, biznis i banke nisu bili sretni napadom na Teodorina (procjenjuje se da mu imetak u Francuskoj, uz novac na računima, iznosi sto i šezdeset milijuna eura).

Bjegunac u EU

No, pravosuđe je ipak radilo svoje pa je u rujnu prošle godine zaplijenjeno 11 automobila, u veljači su mu iz rezidencije izneseni dokumenti i vrijednosti, a u travnju je pozvan na saslušanje. Nije se odazvao sve do prošle srijede i sad je bjegunac u cijeloj EU. Njegov odvjetnik tvrdi da ima imunitet jer ga je tata postavio za šefa misije pri UNESCO-u, ali tužitelji kažu da se imuniteta odrekao kad se oglušio na saslušanje. I tako će se potpredsjednik morati vratiti kući jer ne može ni u SAD – ondje su mu, zbog istih optužbi, već bili zaplijenili vilu u Malibuu, mlažnjak i mnoge druge vrijednosti procijenjene na 70 milijuna eura. Da, sve je teže biti diktatorov sin.

Komentara 3

WS
Wer Sind Sie Herr Sorge
09:23 16.07.2012.

Ovaj rezim kao i na desetke drugih [ a ne onaj u Bjelorusiji ] je legtimiziran zato jer dobijaju instrukcije iz americke ambasade u svojoj zemlji. Medjutim ovaj politicar je pretjerao a uz ostalo javili su se i drugi politicari iz njegove zemlje koji obecavaju da nece biti vulgarni u korupciji ali i dalje ce primati direktive iz americke ambasade. Na njega je poceo lov najvjerovatnije zato jer nije htio dijeliti s francuskim politicarima.

SP
spartak
13:02 16.07.2012.

Admin, ukucaj to ime u englesku Wikipediju pa ćeš pročitati što radi ta kreatura. Pa će ti biti jasno da nije ništa drugo već ono što sam ja napsiao. Zašto brišeš istinu?

M3
Miške 3
06:19 18.07.2012.

Je, a Sanader i njegovi? Oni mogu trošiti državne novce.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije