Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Htjeli rušiti ustavni poredak

Uhićeno 12 osoba zbog planiranja terorističkih napada u Njemačkoj

Njemačka policija
Foto: Ralph Orlowski/REUTERS/PIXSELL
1/4
16.02.2020.
u 14:52

va dvanaestorica njemački su državljani i uhićeni su u petak u koordiniranoj akcije policije u šest njemačkih saveznih zemalja.

Savezno državno odvjetništvo u Karlsruheu izdalo je nalog za pritvor dvanaestorice pripadnika radikalne desnice zbog osnutka terorističke organizacije koja je planirala destabilizirati i rušiti njemački ustavni poredak, prenose u nedjelju njemački mediji. 

"Cilj desničarske terorističke organizacije je slabljenje i konačno rušenje državnog i društvenog poretka SR Njemačke. U tu su svrhu napadima na zasad nepoznate političare, izbjeglice te građane muslimanske vjeroispovijesti trebali biti izazvani uvjeti slični građanskom ratu", priopćilo je Savezno državno odvjetništvo u Karlsruheu.

Sva dvanaestorica njemački su državljani i uhićeni su u petak u koordiniranoj akcije policije u šest njemačkih saveznih zemalja. Policiji nije pošlo za rukom uhititi i trinaestog osumnjičenoga koji, zajedno s četvoricom uhićenih, pripada jezgri terorističke ćelije.

Njemački mediji u nedjelju javljaju da je ova radikalno desna skupina promatrana već neko vrijeme, a neslužbeni koordinator skupne, 53-godišnji Werner S. iz Augsburga poznat je kao potencijalno nasilni pripadnik desne scene i zato je bio pod stalnom prismotrom.

Vlasti su od osnutka ćelije u rujnu prošle godine pratile telefonsku i internetsku komunikaciju pripadnika skupine koja je prošlog tjedna u blizini Muenstera održala sastanak.

Prilikom policijske akcije u petak pronađeno je i oružje te veća količina zabranjenog propagandnog materijala. Dnevnik Koelner Stadt Anzeiger javlja da su kod osumnjičenih pronađene i granate.

Dnevnik Welt am Sonntag piše, pozivajući se na istražne krugove, da se skupna nazivala "Tvrda jezgra" (Der harte Kern") i da je njegovala bliski kontakt s ostalim radikalno desnim grupacijama poput "Sinova Odina" (po germanskom bogu rata Odinu) o kojoj se više doznalo 2015. kada je u Finskoj organizirala oružane ophodnje radi zaštite domaćeg stanovništva od dolaska izbjeglica.

Zbog podrške liberalnoj izbjegličkoj politici njemačke kancelarke Angele Merkel u lipnju 2019. ubijen je demokršćanski političar Walter Luebcke, a za ubojstvo je osumnjičen pripadnik radikalno desne scene. 

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
16:25 16.02.2020.

U Hrvatskoj i Srbiji dobili bi drzavnu mirovinu kad ih puste iz zatvora, neki bi bili u Saboru i skupstini, neki bi dobili ulice i spomenike.

DR
Drmiha
15:30 16.02.2020.

Sve organizacije koje imaju terorističke nakane treba razotkriti i uništiti, samo mi nije jasno da su njemci uspjeli uhapsiti jezgru desničarske organizacije koji niti su se dizali u zrak bombama niti su gazili ljude vozilima sa ciljem da ubiju što više građana, a neuspjevaju pronaći one koji organiziraju strašne zločine koje sam naveo.

DO
domxerex
18:15 16.02.2020.

Njih 12 je htjelo rušiti ustavni poredak, hahahaha! Ne znam tko je luđi, oni ili odvjetništvo ili novinari koji podturaju tu vjest. Nisu to Maldivi da se iskrcate sa 35 legionara i promjenite vladu. Hapsite vi one osakaćene vozače kamiona što gaze civile ako smijete. Ne smijete hapsiti ni one garave silovatelje. Kako je krenulo još če tim "vozačima" i silovateljima isplatiti odštete za pretrpljene duševne boli. Divno napredno multikulturalno društvo. Ako je netko od njih naučio doma silovati koze onda bi mu trebalo nekako objasniti da je to kod nas nastrano i nasilje nad životinjama a ne njegovo plemensko običajno pravo koje nam pokušavaju naprednjaci nametnuti. Ako im se ne siđa neka se sele i povedu sa sobom što mogu više naprednjaka koji su ih dovukli nama na proračun.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije