Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORISTILI I 3D PRINTERE

Uhićeno 10 osoba koje su u 10 ilegalnih radionica u Europi i Kanadi izrađivale oružje

Europol ilegalne radionice
Foto: Europol
1/6
06.12.2023.
u 07:53

U Europolu kažu da je ova akcija pokazala koliko je bitna važnost prekogranične suradnje među policijama

Koordinirana i zajednička akcija španjolske policije i Europola rezultirala je uhićenjem 10 osoba te zapljenom većih količina ilegalnog oružja, streljiva i eksploziva. Riječ je o akciji koja se provodila širom EU, a koordinirala ju je uz pomoć Europola španjolska policija. U njoj su sudjelovale i policije Kanade, Njemačke, Irske, Nizozemske, Švedske i Velike Britanije. Cilj operacije su bile ilegalne radionice u kojima se oružje izrađivalo ili prerađivalo.

Istragu je u proljeće 2023. pokrenula španjolska policija nakon što je doznala da postoje ilegalne radionice u kojima se izrađuje oružje. Tragovi koji su nađeni istražitelje su doveli do osoba koje su diljem Europe i Sjeverne Amerike, kupovale posebne alate kojim se modificiralo oružje. Neke od tih osoba imale su kriminalne dosje i u njima djela povezane s trgovinom oružjem. Tijekom istrage otkriveno je više ilegalnih radionica za proizvodnju vatrenog oružja. U nekima od njih nađeni su, kako kaže Europol, teški industrijski strojevi, poput tokarilica i glodalica. Sumnja se da su se ti strojevi koristili u izradi ilegalnog oružja. Osumnjičenici su koristili i 3D printere kako bi proizveli neke komponente koje su im bile potrebne za sastavljanje vatrenog oružja.  

Europol ilegalne radionice
1/6

Tijekom akcije uhićeno je 10 osoba - šest u Španjolskoj, jedna u Švedskoj i tri u Velikoj Britaniji. Nađeno je i 10 ilegalnih radionica u Kanadi, Njemačkoj, Španjolskoj i Velikoj Britaniji, obavljene su 24 pretrage u Kanadi i diljem EU što je rezultiralo pokretanjem 49 novih istraga. Nadalje, zaplijenjeno je 70 komada ilegalnog oružja, među kojima su bile tri jurišne puške, 3D printane poluautomatske puške i pištolji te razno drugo oružje, 37.000 komada streljiva, barut, eksploziv...

U Europolu kažu da je ova akcija pokazala koliko je bitna važnost prekogranične suradnje među policijama, a u višestrukim racijama osim ilegalnih radionica oružja otkrivene su i ilegalne privatne tiskare u Kanadi, Njemačkoj, Španjolskoj i Švedskoj. A ova akcija pokazala je i da se pri izradi ilegalnog oružja sve više koristi 3D print tehnologija.

VIDEO Policija spasila migrante iz Kupe

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Behemot
Behemot
13:56 06.12.2023.

Amateri. Trebali su se javiti Milanoviću ili Plenkoviću koji su na crno prodali sve hrvatsko pješačko oružje koje nije po NATO standardu, 70.000 kalašnjikova, itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije